Profi felszerelésekkel látta el az önkénteseket a katasztrófavédelem

2023. május 19. 11:18

Nagyszabású árvízvédelmi felkészítési gyakorlat keretében zárult a KEHOP-1.6.0-15-2017-00017 azonosító számú, az Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése elnevezésű európai uniós projekt. A május 19-i, „Védjük meg közösen a fővárost” elnevezésű eseményen csaknem hatszázötvenen, köztük több mint ötszázan a fővárosi és kerületi kormányhivatalok önkéntesen jelentkező munkatársai, valamint közösségi szolgálatot teljesítő diákok kaptak árvízvédelmi ismereteket.

A gyakorlatot Budapest Főváros Kormányhivatalának Védelmi Titkársága, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte, megvalósítását a Budapest Mentőszervezet támogatta.

A 2018 óta zajló másfél milliárdos beruházás fejlesztéseinek és képzéseinek köszönhetően kétszáz járási vagy települési önkéntes mentőszervezet több mint 4150 önkéntese modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódhat be ár- és belvízkárok idején a mentést, a kárenyhítést és a helyreállítást célzó munkálatokba. A pályázat keretein belül az új eszközök, gépjárművek alkalmazásához kapcsolódó képzések nyolcszáz önkéntes számára váltak elérhetővé. 

A kilencedik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság előtti területen megrendezett gyakorlathoz és a projekt zárásához kapcsolódó sajtótájékoztatót dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi felügyelő nyitotta meg. Mint mondta, a megvalósított projekt jelentős előrelépést jelent az önkéntes mentőszervezetek eszközállományának fejlesztésében. A képzett önkéntesek alkalmazásával erősíthető a települések önvédelmi képessége, ugyanakkor csökkenthető a beavatkozási idő és a károk mértéke. A folyamatosan fejlődő önkéntes szervezetek Magyarországon belül és a határokon túl is hatékonyan működnek közre a kárfelszámolásban és a megelőzésben is. 

A katasztrófavédelem az önkéntesek számára 45 terepjárót és ugyanennyi utánfutós quadot, 120 utánfutót, 20 fűthető sátort, 240 tábori ágyat hálózsákkal, 260 áramfejlesztőt és ugyanennyi zagyszivattyút, 20 reflektort, 320 tűzoltóbevetési védőruházatot és 640 általános gyakorló védőruhát szerzett be.

A beruházás során beszerzett eszközöket, gépjárműveket is felvonultató gyakorlatról Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese beszélt. Az ezredes kiemelte, a mai gyakorlat értékteremtő gyakorlat, három váltásban összesen csaknem hatszázötven ember hajt végre szakfeladatokat. 

A gyakorlat első állomásaként a kormányhivatalok munkatársai és a közösségi szolgálatot teljesítő diákok elméleti felkészítésen vettek részt, majd pedig mintegy tízezer homokzsákból ötven méter hosszan, bordás megtámasztással készült gátat kellett felépíteni.

Chlumetzky Krisztina, a Budapest Mentőszervezet ügyvivője elmondta, hogy a fővárosi kerületek védelmére életre hívott tagszervezetek száma mára eléri a negyvenet. A Nemzeti Minősítési Rendszerben hét képességüket, így az árvízvédelem, vízi mentés, búvár-, keresőkutyás tevékenység, kötéltechnikai mentés, városi kutató-mentő műszaki mentés, vezetésirányítás és logisztika területén meglévőket tanúsították, ezen felül a többi között tűzoltási, elsősegélynyújtási, területbiztosítási komponenssel is rendelkeznek.

A gyakorlatot megtekintette dr. Sára Botond, Budapest Főváros főispánja, Mészár Erika, a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója, valamint Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Fotó: Szőke Péter BM OKF