Tizenkét órán belül két halálos lakástűz is történt

2023. március 12. 08:29

Szombat este érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy száztíz négyzetméteres családi ház egyik, tizenhat négyzetméteres szobája a Zala vármegyei Szentgyörgyváron, a Petőfi Sándor utcában. A tűzzel érintett helyiségben az ágy és a mellette lévő szekrény égett, a lángok pedig egy négyzetméteren a födémet is elérték. A helyszínre Keszthelyről három tűzoltóautóval tizenegy hivatásos tűzoltó, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltók négy fővel érkeztek ki, akik rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A tűzoltók az épületből egy gázpalackot is kihoztak, amit visszahűtöttek, megelőzve ezzel egy robbanást. Oltás közben egy középkorú nő holttestét találták a házban. Nem kizárt, hogy a tüzet ágyban dohányzás okozta, azonban a tűz pontos keletkezési körülményeit tűzvizsgálati eljárás fogja feltárni.

Vasárnap reggel Budapest XIII. kerületében gyulladt ki egy társasház első emeleti lakása a Hegedűs Gyula utcában. Az esethez három járművel tizenhárom tűzoltó vonult, akik behatoltak a száz négyzetméteres lakásba, amelyben egy fotel, egy szekrény és egy szék égett három négyzetméteren. A tűzoltók az ott lakó idős nőt kihozták az épületből, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. A tűz okát tűzvizsgálati eljárás fogja tisztázni.

A hasonló tragédiák megelőzése érdekében érdemes füstérzékelőt szerelni az otthonunkban a konyha, a háló és a nappali plafonjára.