Középpontban a megelőzés

2023. március 07. 13:07

Továbbra is a lakástüzek megelőzése, ennek kapcsán a füstérzékelők népszerűsítése, a szén-monoxid-érzékelők hasznosságára történő figyelemfelhívás, valamint a lakosság tájékoztatása, edukálása az Országos Tűzmegelőzési Bizottság legfőbb feladata. Sok más mellett erről esett szó a bizottság március 7-én megtartott koordinációs testületi ülésén.

Huszonhárom országos rendezvénnyel, több mint kétezer területi eseményen való részvétellel és csaknem négyszázötven médiamegjelenéssel zárta az elmúlt évét az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Minderről Barta-Vámos László tű. alezredes, főosztályvezető, a bizottság főtitkára beszélt a keddi tanácskozáson, amikor beszámolt a 2022-es év legfontosabb eredményeiről, és vázolta az idei év célkitűzéseit, feladatait.

A bizottság tevékenységének a fókuszában évek óta a lakástüzek számának a csökkentése áll, az egyes korosztályok figyelmét a tennivalókra a különböző generációkra szabott, célzott üzenetekkel hívta fel a katasztrófavédelem. Központi téma volt az év folyamán szén-monoxid-mérgezések megelőzése és a füstérzékelők népszerűsítése is. 

Nyári táborok, fesztiválok, pályaorientációs rendezvények és alkotópályázatok sora bizonyította, hogy innovatív módszerekkel párbeszédre invitálhatóak a fiatalok. Ilyennek számítanak például a VR szemüvegek, amelyek ugyancsak népszerűek voltak a rendezvényeken. A bizottság havonta megjelenő online tűzmegelőzési tesztje is sok emberhez jutott el, azokat negyvenhatezren töltötték ki, a rendezvényeken pedig közvetlenül mintegy kétszázezer emberhez jutottak el – tájékoztatott a főtitkár.

A 2023-as esztendő tervei között is a füstérzékelők népszerűsítése, és valamennyi korábbi célkitűzés szerepel, ezen kívül napirenden van további tűzszimulációs berendezések beszerzése és alkalmazása.

Az ülés zárszavát megtartó Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, műveleti főigazgató-helyettes kiemelte, hogy míg 2012-ben a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetek mindössze húsz százalékában találtak érzékelőt a lakásokban a tűzoltók, addig ez az arány ma már 85-90 százalékos. A szén-monoxid-érzékelőkkel felszerelt lakásokban tavaly sem történt halálos mérgezés, ez az eredmény jól igazolja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tevékenységének fontosságát. A tábornok hangsúlyozta, ez a siker ösztönzőleg hat a bizottság füstérzékelők elterjesztését célzó tevékenységére.