Kidőlt fákkal, elektromos eredetű lakástűzzel és feszültség alatt lévő járművel is megküzdenek

2022. szeptember 14. 13:57

Áramhálózati veszélyhelyzetek kezelésére képezik a tűzoltásvezetőket az E.ON szigetvári tanpályáján. Az áramhálózati veszélyhelyzeteket demonstráló tan- és gyakorlópályán szeptember végéig az ország több mint négyszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltójának gyakorlati képzése történik meg, ők a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat életszerű helyzetben gyakorolhatják.

A katasztrófavédelem és az energiaszolgáltató veszélyhelyzet-kezelési együttműködése 2011-ben kezdődött. Az együttműködési megállapodás keretében a gáz- és áramhálózati szakemberek az életből vett példákat bemutatva osztják meg a különböző helyzetek kezelésével kapcsolatos tudásukat. A tűzoltók a nyári gázhálózati képzéseket követően szeptember végéig az E.ON szigetvári áramhálózati tanpályáján kapnak elméleti és gyakorlati képzést, így biztonságos körülmények között, az energiacég szakembereinek irányításával modellezik a legkülönfélébb áramhálózati baleseti helyzeteket, veszélyes szituációkat, felkészülve az éles beavatkozásokra. Így például a tűzoltók viharban elektromos vezetékre dőlt fák eltávolításához, munkagép okozta vezetékszakadás miatti beavatkozáshoz, a leszakadt vezeték miatt feszültség alá került jármű biztonságos megközelítéséhez, a benne rekedt ember mentéséhez, illetve egy égő épület áramhálózatról történő leválasztásához szükséges ismereteket kapnak. A kárhelyparancsnokok képzése kiterjed az áramütés elleni védelemre, gyakorolják a lehetséges oltási eljárásokat, és részletesen elemzik az előforduló hibalehetőségeket is.

„Az itt szimulált veszélyhelyzetekben úgy élhetik át a tűzoltók egy éles bevetés minden pillanatát, hogy az elektromos hálózatra dőlő fa, a leszakadó légvezeték vagy a Faraday-kalitkába zárt munkagép mind-mind valóságosak, de a körülmények mindvégig kontrolláltak és biztonságosak.” – mondta el egyebek mellett a szeptember 14-i sajtótájékoztatón Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. 

„Kulcsfontosságú, hogy a mentésben résztvevő tűzoltók megismerjék azokat a veszélyforrásokat, amelyek egy beavatkozás esetén kockázati tényezőt jelentenek, ezért a tűzoltók életében a képzés állandó elem. Az itt megszerzett tapasztalat nagyban hozzájárul egyrészt az állomány, másrészt a lakosság biztonságának növeléséhez, és később éles helyzetben életeket menthet” – ezt már Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője mondta el. 

2022-ben augusztus végéig 266 elektromos eredetű tűznél kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek.