Nemzetközi delegáció a főigazgatóságon

2022. július 05. 15:34

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tett látogatást július 5-én a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Emergency Preparedness Review (EPREV – veszélyhelyzeti felkészültség felülvizsgálata) követő misszió vezetője, Chris Dijkens és a NAÜ Veszélyhelyzeti Központjának munkatársa, Gurdal Gokeri. A találkozón a hazai szakemberek ismertették a 2016-os EPREV-misszió óta a nukleárisbaleset-elhárítási területen elvégzett katasztrófavédelmi feladatokat. A legutóbbi misszió nyolc jó gyakorlatot, kilenc javaslatot és tizenegy ajánlást fogalmazott meg Magyarország nukleárisbaleset-elhárítási felkészültségét illetően.

Az Országos Atomenergia Hivatal által kísért delegációt dr. Jackovics Péter tű. ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető fogadta. Az egyeztetésen szó esett az önkéntes segítők védőfelszereléssel történő ellátásáról, az események egyes nem radiológiai következményeinek kezeléséről, valamint a lakossági tájékoztatás szempontjából fontos idegen nyelvű tájékoztató anyagoknak és hangüzeneteknek a Paksi Atomerőmű harminc kilométeres környezetében lévő lakossági tájékoztató és riasztórendszeren és a veszélyes üzemek környezetében telepített monitoring és lakossági riasztó rendszeren (MoLaRi) történő közvetítéséről. Az egyeztetésen a polgári védelmi és a nukleárisbaleset-elhárítási szakterület munkatársai válaszoltak a feltett kérdésekre.

Az előadások és a pontosító kérdések nyomán született eredmények részét képezik majd a Magyarország nukleárisbaleset-elhárítási felkészültségéről szóló összefoglaló jelentésnek, amelyet a hét főből álló missziónak 2022. július 4. és 8. között kell elkészítenie.