Hősök és születésnaposok

2020. július 29. 10:26

A katasztrófavédelemnél évek óta hagyomány, hogy a havonta megtartott igazgatói értekezletek adnak alkalmat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és a kerek születésnapjukat ünneplő kollégák köszöntésére. Az ünnepélyes rendezvényre a koronavírus-járvány veszélye miatt júliusban sem kerülhetett sor, az elismeréseket az érintettek szolgálati helyükön veszik át.

Április 7-én kigyulladt Tápióságon egy lakóház tetőszerkezete és melléképülete. A tüzet egy szabadnapját töltő hivatásos tűzoltó észlelte és azonnal riasztotta a házban tartózkodókat, akiktől megtudta, hogy a melléképületben két darab tizenegy kilogrammos propánbutángáz-palackot is tárolnak. Laczkó Kornél haladéktalanul áramtalanította az épületet, kihozta a melléképületből a gázpalackokat, azokat biztonságos helyre vitte, majd egy kerti locsolótömlővel oltani kezdte a lángoló lakóépület tetőszerkezetét. Határozott beavatkozásával megakadályozta a tűz továbbterjedését és megóvta az ott lakók testi épségét. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Laczkó Kornél tűzoltó őrmestert, a nagykátai hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját elismerésben részesítette.

Május 26-án a budapesti Pólus Centerben egy idős ember rosszul lett, elvesztette eszméletét, ezt egy, a szabadnapján ott tartózkodó hivatásos tűzoltó észrevette. Észlelve, hogy az idős embernek nincs pulzusa és nem lélegzik, Horváth Zoltán Balázs azonnal megkezdte az újraélesztését. A biztonsági szolgálat munkatársai közben értesítették a mentőket és a helyszínre vitték az áruházban rendszeresített defibrillátort. Az idős ember az újraélesztést követően rövid időre magához tért, majd ismét eszméletét vesztette. A szabadnapos tűzoltó ezért rákötötte a defibrillátort, amellyel újraélesztette az idős férfit, majd folyamatos mellkas-kompressziót végzett rajta a mentők kiérkezéséig. Helytállásának és határozott beavatkozásának köszönhetően az idős embert a mentők stabil állapotban szállították kórházba. Hősies helytállása elismeréseként a katasztrófavédelem főigazgatója elismerésben részesítette Horváth Zoltán Balázs tűzoltó őrmestert, a tizenharmadik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Június 1-jén riasztás érkezett a váci hivatásos tűzoltó-parancsnokságra, amely szerint egy ember azzal fenyegetőzik, hogy felgyújtja az épületet, amelyet már gyúlékony anyaggal lelocsolt, a nyári konyhának használt melléképületet meg is gyújtotta. A Váci Rendőrkapitányság elsőként helyszínre kiérkező rendőrjárőrei a keletkezett tüzet a kerti slaggal a tűzoltóegységek kiérkezése előtt eloltották. Határozott, szakszerű magatartásukkal Szilágyi Zoltán és Lénárt László megakadályozta a súlyosabb, esetleg tragikus kimenetelű káresemény bekövetkezését. Hősies helytállásuk elismeréseként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette Szilágyi Zoltán rendőr törzsőrmestert, a Váci Rendőrkapitányság járőrparancsnokát és Lénárt László rendőr őrmestert, a Váci Rendőrkapitányság megbízott járőrparancsnokát. 

Június 7-én Érd egyik háromszintes társasházának harmadik emeleti teraszán tűz keletkezett, amelyet egy arra járó ember a gépkocsijából észlelt. Bán Ákos azonnal félreállt az autójával, felrohant a harmadik emeletre, ahol látta, hogy a terasz fapadló burkolata ég. A lépcsőházba kihelyezett porral oltó készülékkel a tűzoltóegység kiérkezése előtt eloltotta a tüzet, azonnali bátor, önfeláldozó beavatkozásával megakadályozva a tűz továbbterjedését. Hősies helytállása és kiemelkedő lélekjelenléte elismeréseként Bán Ákost a katasztrófavédelem főigazgatója elismerésben részesítette.

Július 4-én Fonyód közelében, egy vasúti átjáró előtt árokba hajtott egy gépkocsi. Badacsonyi József Balázs éppen éjszakai szolgálatából tartott hazafelé, amikor észlelte a balesetet. Azonnal félreállt és látta, hogy a gépjármű sofőrje zaklatott állapotban próbál kiszállni az autóból. A tűzoltó törzszászlós segített a vezetőnek kiszállni a sérült gépjárműből, miközben folyamatosan tájékoztatta a megyei műveletirányítási ügyeletet. A gépjármű átvizsgálása közben észrevette, hogy szivárog belőle az üzemanyag, emiatt a vezetőt biztonságos távolságba kísérte. A tűzoltóegység, a mentők és a társszervek kiérkezésekor tájékoztatta őket a megtett intézkedéseiről. Példás helyzetfelismerésével, határozott intézkedéseivel magakadályozta, hogy az esemény tragikus véget érjen. Badacsonyi József Balázs tűzoltó törzszászlóst, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei műveletirányítási ügyeletének műveletirányító referensét dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette.

Július 2-án a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság egyik járművét négy szolgálatban lévő hivatásos tűzoltó éppen tankolta az egyik gödöllői benzinkúton, amikor észrevették, hogy egy ember a HÉV síneken átkelve összeesik. Észlelték azt is, hogy a síneken nagy sebességgel közelít egy szerelvény a fekvő ember felé. A négy tűzoltó villámgyorsan az eszméletlen ember segítségére sietett és leemelték őt a sínekről. A HÉV szerelvény mintegy öt méterre állt meg attól a helytől, ahol korábban az eszméletlen ember feküdt, köszönhetően annak, hogy vezetője észlelte az ott álló tűzoltóautót. Az időközben eszméletre tért embert a mentők kiérkezéséig megfigyelés alatt tartották. Gyors helyzetfelismerésükkel és hatékony fellépésükkel megakadályozták az esemény tragikus kimenetelét. Hősies helytállásuk elismeréseként a katasztrófavédelmi főigazgató elismerésben részesítette Mezei József tűzoltó zászlóst, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Kristóf István tűzoltó törzszászlóst, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Holósi Ádám tűzoltó főtörzsőrmestert, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, illetve Fogas Gyula tűzoltó törzsőrmestert, az aszódi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnokát.

Július 5-én egy szabadnapos hivatásos tűzoltó versenyzőként vett részt a Bakonyszentlászló településen megrendezett Bakony Ralin. Célba érkezésekor hallotta a nézők segélykiáltásait, amelyek szerint az egyik versenyző rosszul lett. Azonnal a helyszínre sietett, és a kiérkező mentőknek segítve megkezdte a versenyzőnél a szívmasszázst, majd tovább folytatta az újraélesztést. Osváth Balázs gyors beavatkozásának és segítségének köszönhetően sikerült az újraélesztés, a mentők stabilizálták a versenyző állapotát, majd kórházba szállították. Osváth Balázs tűzoltó zászlóst, a veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét a katasztrófavédelem főigazgatója elismerésben részesítette.

Július 6-án az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán két személyautó karambolozott. A balesetben érintett autókban összesen öten utaztak, egyikük sokkos állapotban volt, mellkasi fájdalomra panaszkodott. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltó II-es képzés szakaszai az ellenkező irányba közlekedtek a hatvan-nagygombosi gyakorlópályára. A gyakorlatvezető a balesetet észlelve megkülönböztető hang- és fényjelzés használatát rendelte el, majd azonnal megközelítette a kárhelyszínt. Szirmai István haladéktalanul elrendelte az autópálya részleges lezárását, a járművek rögzítését és áramtalanítását, az utasok biztonságos elhelyezését és az autóból kiemelt sérült megfigyelését, miközben értesítette az illetékes műveletirányítási ügyeletet, a mentők, a rendőrök és a pályamérnökség riasztását kérve. Határozott, szakszerű magatartásával megelőzte a súlyosabb káresemény kialakulását. Szirmai István tűzoltó őrnagyot, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kiemelt főtanárát dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette. 

Huszonöt éves munkaviszonya elismeréseként a főigazgató jubileumi jutalomban részesítette Angyal István tűzoltó alezredest, a kritikusinfrastruktúra-koordinációs főosztály vezetőjét.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere nyolcvanötödik születésnapja alkalmából a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát adományozta, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy pedig Rőzsetőr ajándéktárgy elismerésben részesítette dr. Héra Attila nyugállományú tűzoltó vezérőrnagyot, a BM Tűzoltóság Országos Parancsnokság volt parancsnokát.

A belügyminiszter emléktárgy elismerésben részesítette hatvanadik születésnapja alkalmából dr. Kling István rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a vízügyi és vízvédelmi főosztály helyettes vezetőjét. Ötvenedik születésnapja alkalmából Csuka Attila Csaba tűzoltó alezredest, a hódmezővásárhelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokát, Farkas István tűzoltó alezredest, a szendrői hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokát, Janics-Balogh Erika tűzoltó ezredest, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálata vezetőjét és Kocsány Zita tűzoltó alezredest, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjét.

A főigazgató ajándéktárgy elismerésben részesítette hatvanadik születésnapja alkalmából Árvai Imre tűzoltó alezredest, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztályának kiemelt főelőadóját, Farkas Józsefet, a Gazdasági Ellátó Központ csoportvezetőjét és Kovács Ágnes tűzoltó alezredest, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatósági osztályának kiemelt főelőadóját. Ötvenedik születésnapja alkalmából részesült főigazgatói ajándéktárgy elismerésben Bartos Pál, a BM OKF Mogyoródi úti épületének objektumbiztonsági munkatársa, Boldizsár Ferencné, a Gazdasági Ellátó Központ ügyfélszolgálati csoportjának ügyintézője, Cserepes László tűzoltó főtörzsőrmester, a szigetvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Droppa László tűzoltó százados, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Dudás László tűzoltó alezredes, a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Fehérvári Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Gémes Csaba, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprőmestere, Havelant Krisztina Tünde rendvédelmi igazgatási alkalmazott, a központi főügyeleti főosztály titkárnője, Horváthné Szabó Márta, a JOGAR Továbbképző Központ és Hotel munkatársa, Pákai László tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei főügyeleti osztályának vezetője, Papp Tünde, a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprőmestere, valamint Takács Richárd tűzoltó alezredes, a miskolci katasztrófavédelmi kirendeltség katasztrófavédelmi hatósági osztályának kiemelt főelőadója.