„Múlt, jelen, jövő a tűzoltásban” – átadták a Ne égess! pályázat díjait

2020. február 28. 13:48

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett rajz- és irodalmi pályázatra csaknem ezer alkotás érkezett az ország minden pontjáról, a zsűrinek nem volt könnyű dolga a legjobbak kiválasztásakor. A február 28-i díjátadóra a felső tagozatosok szombathelyi nyertese stílusosan a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság Tűzoltóság feliratú kisbuszával érkezett a Katasztrófavédelem Központi Múzeumába.

Az alsó és felső tagozatos diákok számára két korcsoportban meghirdetett versenynek most különleges aktualitást adott egy fontos jubileum: 2020-ban 150 éves fennállását ünnepli a magyar tűzoltóság. A pályázat mottója is ehhez kapcsolódott: „Múlt, jelen, jövő a tűzoltásban.” A cél az volt, hogy a fiatalok, szabadon engedve a fantáziájukat, a lehető legegyedibb módon mutassák meg képességeiket, ügyességüket, ábrázolják elképzeléseiket, gondolataikat a tűzoltás történelméről, jövőjéről. A rajzkategóriában ceruza- és filcrajzok, festett képek, montázsok, különböző térbeli alkotások is érkeztek; az irodalmi kategóriában pedig versek, történetek adták fel a leckét a zsűrinek.

A résztvevőket dr. Berki Imre múzeum igazgató köszöntötte. Kiemelte, hogy a magyar tűzoltóság fennállásának 150. évfordulóját ünneplő jubileumi év fontos eseménye a mai díjátadó. Megköszönte a gyermekeknek az alkotásokat, valamint szüleiknek és felkészítő tanáraiknak a támogatást.

Szász György Munkácsy-díjas szobrászművész, a rajzkategória zsűrijének elnöke kiemelte, hogy ebben az évben azokat az alkotásokat díjazták, amelyekben megvolt az a plusz, amely megkülönbözteti a rajzot a műalkotástól. Ami a dolgok mögé láttat, ami elgondolkodtat.

Kovács Titusz, a Két Zsiráf ifjúsági lap főszerkesztője a zsűri nevében is megköszönte az alkotásokat, hiszen ahogy fogalmazott, a mai világban igazán kiemelkedő, hogy a gyerekek leülnek a klaviatúra elé és ilyen kifejező módon mutatják meg gondolataikat. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a jövőben is engedjék be a mindennapjaikba a művészetet, legyen az rajz, tánc vagy irodalom, mert így boldogabb lesz az életük.

A díjak mellett számos jutalom és különdíj is gazdára talált. A rajzkategória alsó tagozatos győzteseinek és jutalmazottainak járó díjakat Tóth Tibor tű. dandártábornok adta át. A felső tagozatosok kategóriájának díjait Barta-Vámos László tű. őrnagytól, a képzőművészeti különdíjat pedig Szász Györgytől vehették át a nyertesek. Kovács Titusz az irodalom kategória győzteseinek adhatta át a nyereményüket, majd Horváth Lajos tű. őrnagy a Tűzoltók díját adományozta a kiemelkedő pályaművet készítőnek.

A program zárásaként a gyerekek játékos tárlatvezetésén vettek részt, ahol a legügyesebbek újabb nyereményekkel gazdagodhattak. A kiemelkedő alkotásokból kiállítás nyílt a múzeum nagytermében, amelyet március végéig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A 13. NE égess! pályázat nyertesei

 

Rajzkategória

Alsó tagozat

1. Emmert Olivér, a mohácsi Park Utcai Általános Iskola 2. osztályos tanulója

Felkészítő: Bosnyák Mihály

2. Fülöp Levente, a sándorfalvai Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulója

Felkészítő: Török Zsuzsanna

3. Karel Lilien, az oroszlányi HÉBE Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulója

Felkészítő: Eichardt János

3. Boros Dávid, Határon túlról a szlovákiai Nagymegyerről, az MC Manóház 3. osztályos tanulója

Felkészítő: Krasterits Erika

Felső tagozat

1. Grünfeld Ádám, a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Vörös Lívia

2. Bene Bernadett, a szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Gyárfás-Szabó Mónika

3. Kreinbacher Elena, a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola 7. osztályos tanulója

Felkészítő: Vörös Lívia

3. Bodor Vivien, a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Pestiné Csábi Andrea

Irodalom kategória 

1. Csernák Dorina, a szolnoki Szentgyörgyi Albert Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Marik Tamásné

2. Tóth Eszter, a jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Csirke Mária

3. Drozsnyik Anna, a tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Suhajda Endréné Molnár Erika

3. Kovács Petra, a Dobozi Általános Iskola 6. osztályos tanulója

Felkészítő: Futakiné Debreczeni Ilona

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF


Kapcsolódó dokumentumok:

A díjazottak listája (2020.02.28.)