Módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek

2019. december 04. 17:13

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően tűzvédelmi szakemberek javaslatai alapján módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot kiegészítő dokumentumok változtatásakor most is szempont volt, hogy döntési szabadságot hagyjanak a tervezésnél és a kivitelezésnél, miközben a biztonságot mindvégig szem előtt tartják. E kettős cél egyidejű eléréséhez komoly szakmai háttérmunkára van szükség, ennek a folyamatnak került a közelmúltban pont a végére.

A megújult irányelvek között egy új is helyet kapott, így már tizenhárom ilyen szakmai dokumentum létezik. A katasztrófavédelem tűzmegelőzéssel és hatósági munkával foglalkozó szakemberei külső szakértők bevonásával dolgozták ki az irányelveket, az új a robbanás elleni védelemmel foglalkozik. 

Az újonnan elkészült irányelv megelőző intézkedéseket, módszertani útmutatót tartalmaz, egyúttal kitér a robbanás hatásainak csökkentésére javasolt védelmi megoldásokra is. Azzal is foglalkozik, hogy miként lehet különféle szerkezeti megoldásokkal a nagy erejű robbanások hatásait csökkenteni, a robbanáskor keletkezett hatalmas nyomásnak utat adni úgy, hogy az a nyomáselvezetés révén a lehető legkisebb kárt okozza. 

A folyamatosan változó, fejlődő technológiára fókuszáló, megújított irányelvek hatósági és szakmai együttműködés és egyetértés eredményeként születtek meg, és 2020. január 22-től alkalmazhatóak.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek honlapunkon itt érhetőek el.