Főosztályvezetők aloldal fejlécképe

Főosztályvezetők

Dr. Jackovics Péter

  • Munkahely: Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály
  • Rendfokozat: tűzoltó ezredes
  • Beosztás, munkakör: főosztályvezető, a HUNOR Mentőszervezet parancsnoka
  • Levélcím: 1149 Budapest, Mogyoródi út 43.
  • Telefon: (06-1) 469-4116
  • E-mail cím: bxs.cisbsryhtlrybfrt@xngirq.tbi.uh
Dr. Jackovics Péter fotója

Önéletrajz:

Mérnöki, EU-s és ENSZ tanfolyami végzettségekkel rendelkezik. Műveletirányítási tapasztalatait a vörösiszap-katasztrófa felszámolásában és a borsodi árvízi védekezésében szerezte. Pályája során koordinálta a veszélyhelyzeti felderítők és az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét, illetve a területi polgári védelmi szervezetek megalakítását. Felügyeli a nemzeti és nemzetközi minősítéseket. Csapatvezetőként több nemzetközi katasztrófasegítség-nyújtásban vezette Magyarország hivatalos mentőcsapatát. Több nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat szervezésében és európai uniós projekt szakmai vezetésében vett részt. Ellátja a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet parancsnoki teendőit, Magyarország ENSZ katasztrófa-kárfelmérő és koordinációs (UNDAC) szakértője.

Részt vett a Budapesten, a harmadik kerületi Tímár utcai házrobbanás következményeinek a felszámolásában, és a rendkívüli hóhelyzetben, valamint a Hableány hajókatasztrófa dél-koreai mentőcsapat búvármentésének koordinálásában.

Szakmai pályája:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet óraadója és a Katonai Műszaki Doktori Iskola oktatójaA Dömsöd Tűzoltó Egyesületnek és az MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztály, Hadtudományi Bizottságának köztestületi tagja. A Védelem Tudomány elektronikus folyóirat rovatvezetője.

Tanulmányok:

A Bánki Donát Műszaki Főiskolán szerezte első diplomáját, majd a Miskolci Egyetem Anyag- és Kohómérnöki Karán végzett. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ katasztrófa- és tűzvédelmi szervező szakán és több EU, ENSZ tanfolyamon szerzett szakmai végzettséget. Rendészeti mestervezetői végzettséggel rendelkezik. Doktori értekezését az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában védte meg. Elvégezte a Pannon Egyetem atomerőmű üzemeltetési szakmérnöki továbbképzési szakát.

Nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtások:
Ukrajna, uniós polgári védelmi szakértő, 2016

Japán, uniós polgári védelmi csapatvezető-helyettes, 2011

Srí Lanka, csapatvezető, 2004-2005

Indonézia, csapatvezető, 2009

Haiti, csapatvezető, 2010

Málta, csapatvezető, 2011

Szerbia, csapatvezető, 2014

Kitüntetések:

2021.Miniszteri emléktárgy
2021.Emlékérem - 10 éves EU MODEX évfordulóért (Európai Bizottság)
2019.Miniszteri elismerés (Külügyminiszter, Koreai Köztársaság)
2019.Rendkívüli helytállásért érdemrend ezüst fokozat
2016.Szent Flórián Érdemjel
2011.Tanácsosi cím
2011. Rendkívüli helytállásért vörösiszap-katasztrófa érdemjel
 2005, 2010, 2011.Bátorságért érdemjel
2005, 2008.Miniszteri dicséret, jutalom