Katasztrófatípusok - Vulkánkitörés - Mi a teendő vulkánkitörés után aloldal fejlécképe

Katasztrófatípusok - Vulkánkitörés - Mi a teendő vulkánkitörés után

Hazánkban egy vulkánkitörés esélye rendkívül alacsony, de külföldi utazásaink során vagy egy esetleg munkahelyi kiküldetés során elképzelhető, hogy egy alvó, vagy aktív vulkán közelében fogunk tartózkodni. Az alábbi összeállítás a teljesség igénye nélkül készült az Amerikai Vöröskereszt útmutatása alapján, de ez országonként a felkészülés, védekezés módja és mikéntje jelentősen változhat.

Vulkánkitörés után:

Ha lehetséges, maradj távol a vulkáni hamuval borított térségtől.

Ha a szabadban vagy:

  • Viselj védőálarcot (pormaszkot) hogy biztonságosan tudj lélegezni. A vulkáni hamu irritálhatja a légzőszerveidet, de halálos kimenetelű is lehet a belélegzése.
  • Viselj védőszemüveget a szemed védelmére.
  • Viselj hosszú ujjú inget és hosszú szárú nadrágot a bőröd védelme érdekében.

Tisztítsd meg a háztetőd a vulkáni hamutól. A vulkáni hamu hihetetlen nehéz és be tudja omlasztani az épületek tetejét. Legyünk rendkívül elővigyázatossal, miközben a háztetőn dolgozunk. Ne indítsuk el a járműveket, mert a motorba kerülő hamu tönkreteheti a járművet. Ha légzőszervi betegségben szenvedünk, maradjuk távol a hamutól. Maradjunk zárt helyen, ameddig a hatóságok biztonságosnak nem ítélik a helyzetet a kint tartózkodásra. Segítsük szomszédainkat, főleg ha idős emberek vagy csecsemők is vannak köztük.