Katasztrófatípusok - Szúnyoggyérítés aloldal fejlécképe

Katasztrófatípusok - Szúnyoggyérítés

A Dunán levonuló, évszázados rekordokat megdöntő árvíz és a nyárias meleg egy igen kellemetlen, életminőséget rontó következménye a szúnyoginvázió. A csípőszúnyoglárvák elsősorban a sekély, növényzettel borított állóvizeket kedvelik, amelyek gyakran ideiglenes tenyészőhelyek, út menti vízmegállások, de ideális élőhelyet jelentenek számukra az árterületek is. Állandó vizekben a lárvák szaporodását szabályozzák természetes ellenségeik (halak, más ízeltlábúak), azonban a zöldárral érintett ideiglenes vízmegállásokban e környezeti szabályozókkal nem számolhatunk.

Tekintettel arra, hogy az áradással érintett települések önkormányzatainak nagy megterhelést jelentett az árvízi védekezés, a kormány döntött arról, hogy átvállalja tőlük a csípőszúnyogok elleni védekezés költségeit, az irtás teljes körű lebonyolítását, amely feladattal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot bízta meg. A cél az, hogy az érintett lakosság és a helyreállításban részt vevők számára elviselhető mértékűvé váljon a szúnyogártalom oly módon, hogy a lehető legkisebb mértékben kelljen beavatkozni a természetes életközösségek rendszerébe. Fentieket figyelembe véve, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének javaslatai után a katasztrófavédelem felkérte a szúnyoggyérítésben és környezetvédelemi kérdésekben egyaránt jártas szakembereket, Dr. Fekete Gábort és Dr. Kenyeres Zoltánt, hogy szakmai ellenőrzésük mellett legyenek lebonyolíthatóak a munkák.

A sürgősségi eljárást követően kiválasztott kivitelező (Szemp Air Kft.) június 15-én megkezdte a munkát. Az előírások szerint a szúnyoggyérítést három technológiával végzik, a szakértők területi kijelölései alapján:

  • Biológiai lárvagyérítés, légi és földi, esetenként vízi járművekről. A lárvagyérítésre használt készítményeket közvetlenül vízbe kell juttatni, így csökkentve a kikelő szúnyogok számát. A szerek kedvező toxikológiai megítélése célzott hatásuk következménye. Természetes vizekben Magyarországon kizárólag Bacillus thringinensis var. israelensis (Bti) baktérium által termelt toxint (Cry4) tartalmazó szerek használhatóak. A készítmény csak a szúnyoglárvákra hat, így minden más élőlényt megkímél. Ezt a környezetbarát védekezési módot várhatóan 20 ezer hektáron alkalmazzák, szükség esetén a kezeléseket megismételve, ami Magyarországon egyedülálló kiterjedt alkalmazást jelent.
  • Földi kémiai védekezés, melegködképzéses vagy ULV (nagyon kicsi 30-60 mikrométer átmérőjű permetcseppek) eljárással. E módszer a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használható, azonnal csökkentve a szúnyogártalmat. Az alkalmazott irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére. Minden kezelés csak a méhek kaptárba vonulása után kezdhető meg, és az éjszakai órákban végezhető. Segédanyagként kizárólag fehérolaj használható fel, a néhány éve alkalmazott gázolaj alkalmazása szigorúan tilos. A melegködös eljárás nagy előnye, hogy a létrejött fehér köd képes bejutni a növényzettel fedett területekre is, így jó hatékonyságú. Ezt a módszert elsősorban a települések belterületén kell alkalmazni, várhatóan 46 ezer hektáron, két alkalommal.
  • Légi kémia szúnyoggyérítést a földivel azonos irtószerrel, de kizárólag ULV technológiával lehet alkalmazni. Ezzel a módszerrel a belterületi kezeléseken túl a földről nehezen megközelíthető területeket is el lehet érni, így a Duna partszakaszain, a településeken kívül eső, de ahhoz közeli részein is alkalmazzák, megakadályozva, hogy a környékről a szúnyogok rövid idő alatt újra ellepjék a lakott zónákat. Az eljárást 50 ezer hektáron, szintén két alkalommal hajtják végre. Mivel a légi kijuttatást elsősorban az esti órákban, naplementéig lehet végezni, a kijuttatás előtt az érvényes jogszabályok szerint a településeken bejelentkezett méhészeket értesítik, hogy biztonságba helyezhessék méhállományaikat.

Minden estben kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által engedélyezett, EU regisztrációval rendelkező irtószereket használnak, a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi szervének ellenőrzése mellett.