Elkészült a SEVESO III. irányelvek alkalmazását segítő kézikönyv

2016. március 31. 08:51

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelőség veszélyes üzemek főosztályának és az érintett ipari szereplők, ipari szövetségek együttműködésének eredményeként elkészült a SEVESO III. irányelv hazai jogszabályokba való átültetését, gyakorlati végrehajtását elősegítő, biztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos útmutató.

Az útmutatóban foglaltak végrehajtása nem kötelező érvényű, csupán ajánlásokat fogalmaz meg a SEVESO III. irányelv hazai bevezetésének teljesítését illetően. A jogszabályi követelményeknek az útmutatóban szereplő megoldásoktól eltérő, a biztonság szempontjából azokkal egyenértékű, az üzem által okozott veszélyeztetés mértékével arányban álló, a sajátos szervezeti-irányítási modellhez, illetve a meglévő irányítási rendszerekhez illeszkedő egyéb megoldásokkal is meg lehet felelni.

A veszélyes anyagokkal foglalkozó és küszöbérték alatti üzemek üzemeltetői számára a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezete az üzem státuszától függően biztonsági irányítási rendszer vagy irányítási rendszer működtetését írja elő. Az erre a témakörre vonatkozó módszertani útmutató megalkotását az érintett ipari szereplők és az iparbiztonsági hatóságok is kérték.

Az irányítási rendszerek működtetésének célja, hogy az üzemeltető alkalmazza a súlyos balesetek megelőzésére és a kockázatok csökkentésére irányuló biztonsági eljárásrendet, de a célok között szerepel a vállalat tevékenységének formális szabályozása, az üzemeltetés biztonságának erősítése és folyamatos fenntartása is.

Az Európai Bizottság vonatkozó elemzései szerint a balesetek 85 százaléka emberi mulasztásra, illetve az irányítási rendszerek hiányosságaira vezethető vissza. Bebizonyosodott, hogy az eredményesen és hatékonyan működtetett irányítási rendszerek a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek megelőzéséhez szükséges legfontosabb eszközök.

Az útmutató, amely valódi segítséget jelent többek között a vegyipari, gyógyszeripari vállalatok és a logisztikai raktárbázisok számára, az alábbi linken érhető el:

http://regi.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=seveso_hatosag_index