Szeptember végén újabb szakmai képzés indul

2015. augusztus 27. 10:27

A Seveso-III. Irányelv szabályait a hazai jogrendbe átültető kormányrendelet előírja, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekben veszélyes ipari védelmi ügyintézőt kell alkalmazni. A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény végrehajtási kormányrendelete pedig azt teszi kötelezővé, hogy a kijelölt rendszerek és létesítmények üzemeltetői biztonsági összekötőt foglalkoztassanak. Azért, hogy e két képzési igényt kielégítse, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szeptember 28-tól újabb, biztonsági összekötői és veszélyes ipari védelmi ügyintői képzést indít.

A központ péceli intézményében tartandó tanfolyamon résztvevők betekintést nyernek Magyarország védelmi igazgatási rendszerének felépítésébe, a veszélyhelyzet-kezelés feladataiba, az integrált katasztrófavédelem feladat- és irányítási rendszerébe, az egyes ágazat-specifikus eljárási rendek alkalmazásába. A tanfolyamon nemcsak a jogszabályokról, a hatósági eljárásokról esik majd szó, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy átadják a komplex iparbiztonsági hatósági szemléletmódot, valamint a gyakorlati tapasztalatokat, a bevált módszereket.
 
A képzés egyik kiemelt célja, hogy az azt elvégzők – a megfelelő tudás birtokában – képesek legyenek ellátni a biztonsági összekötői és veszélyes ipari védelmi ügyintézői feladatokat. Ennek érdekében az előadók közé a felsőoktatás, a hatósági munka és az üzemeltetői terület tekintélyes szakembereit hívták meg. A kurzuson kiemelten foglalkoznak a biztonság emberi, fizikai és informatikai aspektusával, valamint az üzemeltetők számára is új információ- és hálózatbiztonsági témákkal. Az elméleti képzés mellett a résztvevők szakmai látogatást tesznek egyes kiemelt üzemeltetőknél, ahol megismerhetik azok üzletmenet-folytonossági rendszereit.
 
Az őszi levelező képzés két-két modulból épül fel. Az általános katasztrófavédelmi modul (közös modul) kétszer háromnapos, a résztvevők elméleti és gyakorlati foglalkozásokon nyernek bepillantást a katasztrófavédelem szervezeti felépítésébe, feladataiba, a védelmi igazgatás és a rendkívüli helyzetek kezelésének rendszereibe. A modulok negyvennyolc-negyvennyolc tanórából állnak. Az általános modult követi a szakmai rész, ahol a szakemberek választásuknak megfelelően mélyülhetnek el a veszélyes ipari védelmi ügyintéző és a biztonsági összekötő modul ismeretanyagában. A végzettség megszerzéséhez az általános és a szakmai modult is teljesíteni kell, illetve eredményes vizsgát kell tenni.
 
 
A képzésben való részvétel feltételei:
 
  • Regisztráció a KOK PORTÁL-on (http://regi-kok.katasztrofavedelem.hu/kokportal)
  • Biztonsági összekötők számára: az adott ágazatnak megfelelő szakirányú végzettség.
  • Veszélyes ipari védelmi ügyintézők számára: legalább középfokú műszaki végzettség.
 
Tervezett képzési időpontok:
 
Általános modul: a berendelések a hét első munkanapján kezdődnek és három naposak
  • 2015. szeptember 28-30.
  • 2015. október 5-7.
  • Képzés helye: KOK Péceli objektuma (Pécel, Szent Imre körút 3. 2119)
 
Szakmai modul: a berendelések a hét második munkanapján kezdődnek és három naposak
·                             2015. október 13-15.
·                             2015. október 20-22.
·                             Képzés helye: KOK Péceli objektuma (Pécel, Szent Imre körút 3. 2119)
 
A képzés minden nap 9-től 16 óráig tart.
 
Képzésre való jelentkezés menete:
 
Regisztráció a http://regi-kok.katasztrofavedelem.hu/kokportal portálon. A tanfolyam első napja regisztrációval kezdődik, ahol a középfokú műszaki végzettséget igazoló bizonyítvány, illetve a szakmai végzettséget igazoló okmány eredeti példányát be kell mutatni. Megjelenés – a sikeres regisztráció érdekében – a képzés megkezdése előtt fél órával.  (KOK Péceli objektuma  (Pécel, Szent Imre körút 3. 2119)
 
A képzés pontos kezdéséről, menetéről és díjáról a http://regi-kok.katasztrofavedelem.hu honlapon vagy a crgre.crgevx@xngirq.tbi.uh e-mail címen lehet tájékozódni.

Fotó: Illusztráció - Klemann László tű. főhadnagy és Borsod KMSZ