Megkezdődött az iparbiztonsági szakemberek jogi továbbképzése

2015. május 05. 13:08

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége hétfőn megkezdte a SEVESO III. irányelv jogszabályi változásaival kapcsolatos továbbképzéseket. A kétnapos felkészítésen mintegy száznyolcvan iparbiztonsági szakember vesz részt.

Május 4-én megkezdődött az a kétnapos szakmai továbbképzési sorozat, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége az iparbiztonsági szakterületen dolgozó szervezetek képviselőinek szervezett meg a SEVESO III. irányelv jogszabályi változásaival kapcsolatban. A továbbképzéseket négy alkalommal, alkalmanként csaknem negyvenöt, az iparbiztonság területén dolgozó szakembernek tartja meg a katasztrófavédelem. A kurzusoknak a Balatonföldvári Hotel Jogar ad otthont május 4-5-én, 11-12-én, 20-21-én és 27-28-án. A felkészítés során a veszélyes üzemek üzemeltetői, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés területén dolgozó szakértők és veszélyesipari-védelmi ügyintézők kapnak részletes tájékoztatást a SEVESO III. irányelv bevezetésével esedékes jogszabályi változásokról. A szakmai napokon az ország legnagyobb ipari üzemeinek képviselői mellett számos érdekvédelmi szervezet tagjai és szakértők is részt vesznek.

A továbbképzéseket dr. Takács Árpád tűzoltó dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő nyitja meg, majd dr. Vass Gyula tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelmi főigazgatóság veszélyes üzemek főosztálya vezetője tart előadást. Az ezredes ismerteti az SEVESO II. irányelv végrehajtásának nemzetközi tapasztalatait és a SEVESO III. irányelv bevezetésével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeket, miközben kitér az új irányelv hatályba lépését követő üzemeltetői feladatokra is. Mesics Zoltán tűzoltó alezredes, főosztályvezető-helyettes ezt követően a veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavarok és súlyos balesetek kivizsgálását érintő módosításokat mutatja be. A szakmai napokon Bali Péter tűzoltó őrnagy és Kovács Balázs tűzoltó százados az üzemazonosítással, a nyilvánosság biztosításával, a településrendezési tervezéssel és a biztonsági irányítási rendszer megfelelő kialakításával kapcsolatos tudnivalókat ismerteti.