A SEVESO III irányelv alkalmazására készítik fel a katasztrófavédelem szakembereit

2015. április 13. 13:49

Az ország öt régiójában szervez szakmai továbbképzést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége. A képzéssorozat célja: felkészíteni az állomány érintett szakembereit a SEVESO III irányelv bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátására. A sorozat április 13-án indul Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, és április 23-án ér majd véget Szekszárdon, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A továbbképzéseken összességében a katasztrófavédelem állományának csaknem nyolcszáz tagja vesz részt.

Tatabánya, Kecskemét, Budapest, Miskolc, Szekszárd – ezek a helyszínei a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége április folyamán megvalósuló továbbképzés-sorozatának. A képzések célja: felkészíteni az állomány érintett szakembereit a SEVESO III irányelv bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátására. Az egyes helyszíneken tartott szakmai előadásokban áttekintik az irányelv alkalmazására vonatkozó jogalkalmazási kérdéseket, az eljárásrendeket és a követelményeket.
 
A hatósági tevékenység aktuális kérdéseiről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági-koordinációs főosztályát vezető dr. Mógor Judit tű. ezredes tart előadást. A SEVESO III irányelv hatálybalépése utáni üzemeltetői feladatokról a főigazgatóság veszélyes üzemek főosztályát irányító dr. Vass Gyula tű. ezredes ad szakmai áttekintést. A biztonsági dokumentációk tartalmi elemeinek változásáról, a hatósági ellenőrzések tervezéséről és a súlyos balesetek, üzemzavarok vizsgálatáról Mesics Zoltán tű. alezredes, főosztályvezető-helyettes tájékoztatja a képzésen résztvevőket. Bali Péter tű. őrnagy a veszélyes anyagok besorolásával, az üzemazonosítással, valamint a nyilvánosság biztosításával kapcsolatos változásokat ismerteti majd a hallgatósággal. A biztonsági irányítási rendszerek felépítésének és működtetésének hatósági tapasztalatairól pedig Kovács Balázs tű. főhadnagy adja meg a szükséges információkat. A SEVESO III irányelv rendelkezéseit ez év június 1-től lesz kötelező alkalmazni Magyarországon.
 
A felkészítésen részt vesznek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok igazgatóhelyettesei, az iparbiztonsági főfelügyelők, valamint a hatósági osztályok és a katasztrófavédelmi mobil labor egységek állománya. A katasztrófavédelmi kirendeltségekről az iparbiztonsági felügyelők, a kirendeltségi hatósági osztályok állománya, valamint a katasztrófavédelmi megbízottak ülnek „iskolapadba” egy-egy napra.
 
Az egyes helyszíneken egyszerre több igazgatóság munkatársait oktatják majd, így mind a tizenkilenc megyei és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei megismerkednek a szükséges tudnivalókkal. Az első képzést április 13-án Tatabányán tartják – ezen Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye katasztrófavédelmi állományának érintett szakemberei vesznek részt. A következő állomás Kecskemét lesz – itt április 15-én Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye képviselői kapnak felkészítést. Egy nappal később, április 16-án Budapesten tartanak oktatást Fejér, Nógrád és Pest megye, valamint Budapest katasztrófavédelmi állományának. A sorozat április 20-án, Miskolcon folytatódik, ahová a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságok szakemberállományát várják. A felkészítés utolsó állomása Szekszárd lesz – április 23-án itt kapnak eligazítást és felkészítést Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye katasztrófavédelmi szakemberei.
 
A regionális képzéseknek helyet adó megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok száz-százötven embert tudnak fogadni, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kétszáz-kétszáztíz hallgató számára készíti elő a továbbképzés helyszínét.

Fotó: Benis-Völgyi Ágnes - Komárom-Esztergom MKI