Délben véget ér a HUNOR terepgyakorlata

2024. szeptember 26. 09:06

Több mint huszonnégy órája végzi az ENSZ INSARAG nehéz városi kutató-mentő minősítés megtartásához szükséges feladatokat a HUNOR Mentőszervezet. Kilenc ország szigorú szakértői előtt bizonyítják felkészültségüket olyan nehéz terepen, amelyhez hasonló csak valódi földrengés vagy egyéb katasztrófa után várja a mentőcsapatokat.

A HUNOR százhatvan kiképzett emberből áll, tagjai hivatásos tűzoltók, kutyás mentőszervezetek önkéntesei és állatorvosai, mellettük az Országos Mentőszolgálat orvosa, mentőtisztje, mentőtechnikusai, valamint statikus szakemberek is az állományhoz tartoznak. Egy ekkora létszámú csapat koordinálása, hatékony működtetése, párhuzamosan két kárhelyszínen való folyamatos bevetése, emellett a teljes önellátás biztosítása hatalmas feladatot ró az irányítókra, kihívást jelent a logisztika számára és nagy felelősséggel ruházza fel a terepen dolgozókat is, akik csütörtök délelőtt már a kimerültséggel is küzdöttek. 

A folyamatosan dolgozó magyar alegységek csütörtök reggelig tizenegy embert mentettek ki az összedőlt épületek alól. Elvégeztek egy bonyolult műtétet is a romok alatt: egy túlélőt csak úgy tudtak kiemelni, ha előbb amputálják a bal karját. Emellett az áldozatok, túlélők keresése során betonelemeket, falszakaszokat vágtak át, többtonnás tömböket emeltek meg, kötélpályát építettek. Kutattak szűk, sötét járatokban, hallgatták műszerekkel a romok alól érkező zajokat, segélykiáltásokat, használták a mentőkutyák érzékeny orrát, kifinomult hallását. Késő este utórengés „rázta meg” Magorlandot, ezért fel kellett függeszteniük a munkát, az omlásveszély miatt a kárhelyszíneket és a műveleti bázist teljesen kiürítették, a mentőcsapat levonult a területről, míg újra biztonságban nem folytathatta a kutatást.

Mindezek mellett dr. Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR parancsnoka és a törzs tagjai, összekötőtisztjei a hivatalos teendőket látták el, így például egyeztettek a helyi hatóságokkal, ellátták a nemzetközi koordinációval együtt járó feladatokat, amelyet Barta-Vámos László tű. alezredes, a HUNOR összekötője koordinált az USAR csapatok koordinációs egységében, amelyet a HUNOR tagjai működtettek.

A csapatban természetesen ott vannak azok a szakemberek is, akik a tavalyi törökországi földrengés után több napon át kutattak túlélők után. 

A HUNOR tevékenységét Ausztriából, Ausztráliából, Franciaországból, Malajziából, Litvániából, Törökországból és Spanyolországból érkezett minősítők követik figyelemmel, vezetőjük az osztrák Nikolaus Salzer alezredes. Az AFDRU, az osztrák fegyveres erők katasztrófavédelmi egységének parancsnoka már korábban is kinyilvánította, hogy elismeri a magyar csapat felkészültségét és eddigi eredményeit. A HUNOR mentora a török AKUT önkéntes mentőszervezet tagja, Belit Tasdemir. A gyakorlatot dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő mindvégig figyelemmel kísérte.

Fotók: Szőke Péter, Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, Polyák András RSOE, HUNOR