Már kedden tetőzik a Duna

2024. szeptember 22. 10:39

Szombaton több mint 750 kilométeren volt árvízvédelmi készültség a hazai folyókon, harmadfokú védekezést 403 kilométeren folytattak, a Lajtán pedig rendkívüli fokozat van érvényben. Hét vármegye (Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna) 51 településén, valamint a fővárosban, önkormányzati és állami védvonalakon folyik árvízi védekezés. A munkálatokat tegnap 5 ezer 349 ember végezte, és számos önkéntes is segített. Szombaton a katasztrófavédelem 1 ezer 405 emberrel vett részt az árvízi védekezésben, közülük 126-an a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói voltak. A munkálatokban 24 önkéntes tűzoltó egyesület és 18 önkéntes mentőszervezet összesen több, mint 230 tagja is részt vett.

Szokásos reggeli árvízi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök elsősorban arról beszélt, hogy a korábban prognosztizált csütörtök helyett már kedden elhagyja a tetőzés Magyarországot, akkortól fogva a Duna teljes hazai szakaszán már apadásról beszélhetünk. Hozzátette, mérséklődik az árvízvédelmi készültség fokozata is, azt várják, hogy hétfőn már sehol nem lesz harmadfokú a készültség. Továbbra sem várható nagyobb csapadék, ez szintén könnyíti a védekezésben részt vevők dolgát. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy szombaton megnyitották a Moson-Duna torkolati művet, így megkezdődött a Mosoni-Duna apadása is. A Duna vasárnap reggel Dunaföldvárnál tetőzik, mondta a miniszterelnök. Beszámolt az apadás mértékéről is, a Lajta Mosonmagyaróvárnál 51 centivel áll alacsonyabban a tetőzéshez képest, a Duna Nagybajcsnál 188, Komáromnál 97, Budapestnél pedig 21 centimétert apadt. 

Az árvízi védekezési munkálatokban az elmúlt napon több mint 5 ezer háromszázan vettek részt, vasárnap ennél kevesebbre, nagyjából ötezer emberre lesz szükség, tette hozzá Orbán Viktor, civil önkéntesekből pedig az eddigiek negyedére lesz szükség. 

A főváros utáni Duna-szakaszon Bátán, Baján, Dunaszekcsőn teljesen felkészülve várják az árhullámot, új kiemelt helyszínként jelenik meg Madocsa, ahol ideiglenes védművet kell építeni, ehhez rendelkezésre áll a megfelelő számú homokzsák. 

A miniszterelnök után Rétvári Bence, a belügyminiszter helyettese vette át a szót. Elmondta, hogy szombaton Kisorosziról katonai helikopter vitt ki egy embert, akit azután kórházba szállítottak. A miniszterhelyettes több dologra is felhívta az állampolgárok figyelmét: egyrészt mindenkit óva intett attól, hogy a bizonytalan állapotú, megterhelt töltésekre menjen, főleg ne tegye ezt járművel. Az elárasztott utakat is el kell kerülni, azok lezárása nem véletlenül történt, számos veszély leselkedhet az arra járókra a víz alatt, és mindig számolni kell a fertőzés lehetőségével is, hiszen az árvíz átmosta a csatornarendszereket is. Veszélyt jelenthet az is, hogy a felázott földből könnyen kifordulhatnak a meglazult gyökerű fák. 

Rétvári Bence elmondta, a katasztrófavédelem erői hét vármegye 52 településén vesznek részt az árvízi védekezésben, 111 szivattyúval emelik vissza az ártérbe szivárgó vizeket. Hozzátette, 11 vármegyében 24/24 órás szolgálatra álltak át a tűzoltók, ami lehetővé tette a hivatásos erők átcsoportosítását. 

A tájékoztatón elhangzott az is, az árhullám levonulását követően először figyelni kell a folyók viselkedését, a védművek állapotát, amikor eljön az ideje, el kell bontani az ideiglenes védelmi rendszereket, azután pedig a fertőtlenítés következik.