A katasztrófavédelem felkészült az árvíz elleni védekezésre

2024. szeptember 15. 19:19

Egész hétvégén dolgoztak a tűzoltók a Borisz-ciklon okozta viharkárok felszámolásán. A hétvégén csaknem 750 beavatkozásra volt szükség, zömében az erős szél miatt kidőlt fák és letört faágak miatt.

A ciklon tartós esőzést hozott, ami a folyók áradásához vezet. A katasztrófavédelem központi szinten és minden árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hozott létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést.

Az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget, amelyek az önkormányzati védvonalon lépnek fel az árvíz ellen.

A katasztrófavédelem központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna-menti nyugati vármegyékbe. A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart fenn, az érintett településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést, a szakmai irányítást pedig a helyszínen lévő vízügyi műszaki vezetők végzik.

Ahol árvízvédelmi készültség lép érvénybe az önkormányzati védvonalakon, ott katasztrófavédelem szükség esetén kiegészíti az önkormányzat rendelkezésére álló erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, segíti az eszközök és erők szállítását.

Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja a lakosságot és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország Belügyminisztere vasárnap délután Győrött sajtótájékoztatót tartott, amelyen hangsúlyozta, hogy az árvíz elleni védekezéshez társadalmi összefogásra van szükség. Valamennyi magyar embert várunk, aki segíteni szeretne, de csak ott jelentkezzenek önkéntesek, ahol a vízügyi és katasztrófavédelmi szervek kérik az önkéntesek munkáját.

Dr. Pintér Sándor sajtótájékoztatója itt érhető el