Az államalapítást ünnepelte a Belügyminisztérium és a főigazgatóság

2024. augusztus 15. 15:18

Augusztus 15-én délelőtt a Belügyminisztériumban, délután pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tisztelegtek augusztus huszadika, az államalapítás és Szent István király emléke előtt. A főigazgatóság rendezvényén a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat eredményhirdetésére is sor került.

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminiszterének előterjesztésére a Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetést adományozta Halcsák József tűzoltó ezredesnek, a Revizori Főosztály vezetőjének és Gere Imre tűzoltó ezredesnek, a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének.

A Belügyminisztériumban a mai napon megtartott miniszteri rendezvényen kiemelkedő helytállásáért két kollégánk vehetett át Bátorságért Érdemjelet. 

Kiss Bálint tű. őrmester, a Lenti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója május 13-án éjjel otthonában észlelte, hogy a szomszédjának a garázsa kigyulladt. Értesítette a hivatásos egységeket, közben látta, hogy már a következő szomszéd házára is átterjedtek a lángok. A házban élő idős, hallássérült házaspár nem reagált a kopogására, rájuk törte az ajtót, kimentette őket a házból, majd áramtalanította az ingatlant. Az esethez riasztott egységeket a helyszínen megvárta, és tájékoztatta őket a megtett intézkedésekről.

Jancsik Balázs c. tű. főtörzsőrmester, a Szerencsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója egy május 31-én bekövetkezett esetnél mutatott helytállásával érdemelte ki a Bátorságért Érdemjelet. Szerencs-Ond település egyik családi házának garázsában keletkezett tűz, azt elsőként a szabadnapját töltő tűzoltó észlelte, azonnal oltani kezdte a lángokat. A garázs füsttel telítődött, a bent álló gépkocsit a sokkhatás alatt álló tulajdonos nem tudta beindítani. A főtörzsőrmester kiszállította a kocsiból és kiállt a garázsból. Eközben ő maga is enyhe füstmérgezést szenvedett.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé, és dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója befogadta a katasztrófavédelem ezredesi karába Kovács Péter tűzoltó alezredest, a humánszolgálat főosztályvezetőjét.

Soron kívül előléptette tűzoltó alezredessé Csicsely János tűzoltó őrnagyot, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadóját.

Soron kívül előléptette tűzoltó főtörzsőrmesterré Kovács Gergő tűzoltó törzsőrmestert, a Lébényi Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokát.

Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Bihari Mihály tűzoltó alezredesnek, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály vezetőjének, Gáti Ádám Gyula tűzoltó alezredesnek, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjének, Nagy Gergely tűzoltó századosnak, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály kiemelt főelőadójának, Nagy Tibor tűzoltó századosnak, a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, Németh József tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Salkovics Beáta tűzoltó őrnagynak, az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiemelt főelőadójának, Sipos Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, Szabó Zsolt tűzoltó főtörzszászlósnak, a XX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának és Szladovics Antal tűzoltó zászlósnak, az Ajkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának. 

Miniszteri emléktárgyat adományozott Sávos-Hinfner Zsuzsanna Adrienn tűzoltó alezredesnek, a Gazdasági Főigazgató-helyettesi Szervezet titkárságvezetőjének, Bendéné Kondor Teréznek, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Költségvetési Osztály vezetőjének és Gödön Zoltánnénak, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség ügykezelőjének.

2024-ben 24. alkalommal írta ki a katasztrófavédelem a Dr. Balogh Imre emlékpályázatot. 

A pályázatra benyújtott pályaművek közül az aranygyűrűt „A gyorsforgalmi utakon történő tűzoltói beavatkozások biztonságának növelése, beavatkozást segítő technikák fejlesztése” című pályaműve alapján Holczer Kristóf Gyula tűzoltó őrmester, a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója nyerte el.

Az elismerések átadását követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának kvintettje adott rövid ünnepi műsort.

Az ünnepséget záró Szózatot követően Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Az elismerésben részesültekhez szólva úgy fogalmazott, valamennyi díjazott mögött több évtizednyi kemény, elhivatott munka van, ám az érdem a legtöbbször nem egy emberé, hanem az őt támogató közösségé is. 

Frissítés:

A Belügyminisztériumban pénteken megtartott ünnepségen a Magyar Ezüst Érdemkereszt
katonai tagozatát Farkas Gábor c. tű. alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 
hatósági osztályának munkatársa, míg a Magyar Bronz Érdemkereszt katonai tagozatát Kurucz József c. tű. törzszászlós, a letenyei katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka vehette át. 

Fotó: Tobak Ferenc – RSOE