Újonnan kiképzett tűzoltók tettek esküt

2024. július 11. 10:40

Ünnepélyes keretek között tartotta meg kibocsátó ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A százkilenc újonc tűzoltó a szervezet vezetői, valamint a társ- és rendvédelmi szervek képviselői előtt július 11-én tettek fogadalmat.

Az ünnepség első mozzanata az eskütétel volt, amelynek szövegét Szépligeti Mátyás hallgató mondta elő. 

Ezt követően dr. Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Az államtitkár úgy fogalmazott, bár a kihívások alapjaiban nem változtak, az ezekre adott válaszok annál inkább. Mint mondta, a gyorsan változó világgal folyamatos képzésekkel a készenléti állománynak is lépést kell tartania. Hozzátette, a biztonságos beavatkozáshoz szükséges feltételeket a Belügyminisztérium biztosítja. Ezután az államtitkár arra hívta fel a frissen végzett tűzoltók figyelmét, hogy társadalmilag nagyra értékelt hivatást választottak, amelynek képviselői felé magas elvárásokat támaszt a környezetük. „Önök olyan pályát választottak, amelynek az elsajátítása nem ér véget azzal, hogy sikeres vizsgát tettek. Eddigi tanulmányaik során a szakma elméleti és gyakorlati ismereteit szerezték meg, ezt követően pedig a saját tapasztalataik, vezetőik, elöljáróik, az idősebb kollégák útmutatása, vagy a további képzések fogják bővíteni a tudásukat” – hangsúlyozta az államtitkár.  Bolcsik Zoltán végezetül megköszönte az oktatók munkáját és a hozzátartozók támogatását. 

A hallgatói válaszbeszédben Dudás János tűzoltó őrmester tolmácsolta a végzettek tapasztalatait, érzéseit. „Megtiszteltetés, hogy ezen a számunkra meghatározó eseményen itt állhatok, és nemcsak a magam, hanem társaim nevében is szólhatok önökhöz. Ezt a pillanatot már hónapok óta vártuk, és elképzelni sem tudtuk, hogy mit fogunk érezni, mikor átéljük.” – kezdte beszédét. Szólt arról, hogy a képzés során vált egyértelművé számukra, hogy sokkal több erőfeszítést igénylő, összetettebb, nehezebb munka vár rájuk, mint ahogyan arról az elején vélekedtek. „Nemcsak szellemi, hanem fizikai kihívást is jelentett számunkra a képzés, amelyet azonban erőpróbaként éltünk meg, és lelkesen vágtunk bele újabb és újabb eszközök, felszerelések működésének elsajátításába.” – jelentette ki. Az őrmester valamennyi tanárnak és családtagnak köszönetet mondott. 

Ezt követően elismeréseket vehettek át a legkiválóbbak. Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató a tűzoltó szakképzésben nyújtott tanulmányi eredménye és közösségi munkája elismeréseként főigazgatói tárgyjutalomban részesítette Szépligeti Mátyás, Szántó László Imre, Boros István és Tóth Kornél tű. őrmestert. Az elismeréseket az államtitkár és a főigazgató nyújtotta át a tűzoltóknak.

A hagyományokat követve az ünnepségen a kegyelet koszorúját is elhelyezték a tűzoltók a katasztrófavédelem és jogelőd szervezetei Hősi Halottainak emlékművénél.

A rendezvény végén dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató köszöntötte az esküt tett tűzoltókat. A főigazgató gratulált az elvégzett munkákhoz, a tanulmányok befejezéséhez, méltatta választásukat, amely az egyik legszebb hivatáshoz vezette őket, és további szakmai sikereket kívánt az újonc tűzoltóknak. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF