Monszunszerű esőben teljesített a HUNOR

2024. május 24. 11:07

Megfelelt az ENSZ INSARAG irányelveknek és a módszertani követelményeknek a HUNOR mentőszervezet az előminősítésen.

A hajdúszoboszlói romvárosban megtartott harminchat órás törzsvezetési és terepgyakorlat május 24-én, reggel ért véget. A beavatkozást részletes értékelés követte, amely során a bemutatott új eljárásokról és a fejlesztendő területekről tanácskoztak a hazai és nemzetközi szakemberek. 

Hivatásos tűzoltókból, a társszervek képviselőiből és önkéntes szervezetek tagjaiból áll az a nyolcvanfős csapat, amely hat kutyával, szigorú mentorok és bírák kíséretében két napja vágott neki a megméretésnek. A HUNOR előminősítésében a törökországi földrengés során tapasztalatot szerzett tűzoltók mellett újoncok is részt vettek, mindemellett új eljárások is vizsgáztak a bevetések során.

A forgatókönyvben vázolt helyzetet, azaz egy súlyos földrengést követően felderítést, életmentést végző egységek feladata az volt, hogy a szabályzóknak megfelelően hajtsák végre a műveleteket. A mentorok, bírák mindent nyomon követtek, vizsgáltak, mindemellett az is szempont volt, hogy az új eljárásokról, azok alkalmazásáról véleményt alkossanak. 

A mentőszervezet a gyakorlat során tesztelte, hogy a valós tapasztalatokra alapozó megoldásaik összeegyeztethetőek-e a biztonságot szem előtt tartó, nemzetközileg elfogadott rendszerrel. Tűrőképességük is vizsgázott, ugyanis a harminchat óra alatt szinte végig zuhogó esőben dolgoztak.

A záró szakmai konzultáció minden javaslatát beépítik a következő, szeptemberi, éles minősítésbe. Akkorra új pályák is épülnek, átalakul a romváros, hogy teljesen ismeretlen terep fogadja a mentőcsapatot. 

 

Fotó: Leczki Sarolta, Papp-Kunkli Nóra, Vaskó László és Szőke Péter