Megkezdődött a HUNOR mentőszervezet előminősítése

2024. május 22. 12:53

Harminchat órás gyakorlat keretében bizonyítja a HUNOR mentőszervezet az ENSZ INSARAG irányelvek szerinti módszertani felkészültségét. Az előminősítés a szeptemberi újraminősítés legfontosabb mérföldköve.

Törzsvezetési és terepgyakorlat keretében, május 22-e és 24-e között, a hajdúszoboszlói romvárosban bizonyít a HUNOR. A gyakorlaton a szervezet török mentora, valamint négy külhoni és több hazai értékelő is részt vesz. A katasztrófavédelem megméretésen résztvevő hivatásos állományához a társzervek képviselői, valamint önkéntesek is csatlakoztak. 

Az előminősítés forgatókönyve csak részben ismert a résztvevők előtt. A mentőszervezet gyakorlata riasztással, a helyszín elfoglalásával, a táborhely kiépítésével, ezzel párhuzamosan felderítéssel kezdődött.

A harminchat órás gyakorlat minden elemét ellenőrzik, a felszerelések előkészítésétől a szállításon keresztül az emberi erőforrások elosztásán át a bázisépítésig és a műveleti tevékenységek soráig.

A forgatókönyvet úgy alkották meg a gyakorlat előkészítői, hogy az váratlan helyzeteket, komplex feladatokat és nagy szakmai felkészültséget igénylő erőpróbákat egyaránt tartalmazzon. Az alapszituáció egy feltételezett földrengésre épül, túlélők keresése, romkutatás és mentés a csapatok feladata. 

A HUNOR minden egyes komponense pontosan megfogalmazott céllal van jelen, a felderítés, adatgyűjtés, irányítás mozzanatait nemzetközi előírások foglalják rendszerbe, azoktól eltérni nem lehet. Ugyanakkor az ismeretlen terep és szituációk kihívásaival csakis szakmailag felkészült csapat képes megküzdeni. 

A HUNOR-előminősítésben a törökországi földrengés során tapasztalatot szerzett tűzoltók mellett újoncok is részt vesznek, összesen nyolcvan ember és hat kutya dolgozik a terepen.