Tűzvédelmi konferencia a tűzvédelmi műszaki irányelvek változásairól

2024. április 10. 11:58

Az április 9-én megtartott tűzvédelmi konferenciát a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Komárom-Esztergom Vármegyei Mérnöki Kamara, a MMK Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara, valamint a TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete közösen szervezte.

A szakmai nap arra nyújtott lehetőséget, hogy a szakma gyakorlói napi szintű ismereteket szerezzenek a tűzvédelmi műszaki irányelvek idei változásaival kapcsolatban. A konferenciát Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, beszédében kitérve a tűzvédelmi műszaki irányelvek terén az elmúlt tíz évben lezajlott változásokra, valamint azok tűzvédelemben játszott szerepére. 

Gombos Márk, az Építési és Közlekedési Minisztérium Területi Tervezésért és Építésügyi Igazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára az építészeti törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletekkel, valamint azok módosításaival kapcsolatban adott tájékoztatást.

Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a tűzvédelmi főosztály helyettes vezetője a tűzvédelmi műszaki irányelvek bővítéseit mutatta be a munkaműhelyek feladatainak tükrében. Ezt követően Wagner Károly tű. alezredes, a tűzmegelőzési főosztály munkatársának az előadását hallgathatták meg a résztvevők, annak középpontjában az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok álltak.

Dr. Érces Gergő tű. őrnagy PhD., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megbízott tanszékvezetője és adjunktusa a tűzvédelmi helyzet és az elvárt biztonsági szint kapcsolatán keresztül mutatta be a változó jogi környezet hatásait.

A lítium-ion (Li-ion) akkumulátorok gyártásával kapcsolatban a robbanás elleni védelem tűzvédelmi műszaki irányelvben megjelent megoldásokat Decsi György, az MMK Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke mutatta be. Jankus Bence a kiürítéssel kapcsolatos irányelv kórházak tervezési elveire vonatkozó módosításait vázolta. Csordás Zoltán előadása révén a konferencia résztvevői a hő- és füst elleni védelem témájában kaptak információkat, majd a beépített tűzoltóberendezések tervezésével, telepítésével foglalkozó irányelv-módosításokat Hajdú András mutatta be. A számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimulációval összefüggő műszaki irányelv megújításáról Szikra Csaba, a BME Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék előadója számolt be.

A konferencia utolsó blokkjában a tűzterjedés elleni védelemmel kapcsolatos megoldások kerültek előtérbe dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozat elnökének prezentációja révén. Ezt követően Lestyán Mária, a TSZVSZ elnöke az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői című tűzvédelmi műszaki irányelv legfrissebb módosításait mutatta be. Végül Farkas Flóra Anna építészmérnök, tűzvédelmi szakmérnök előadását hallgathatták meg a résztvevők, aki az elektromos személyautók épületen belüli töltőhelyeinek kialakításait részletezte. 

Fotó: Barta-Vámos László tűzoltó alezredes – BM OKF