Az otthonok tűzvédelme advent idején

2023. november 30. 17:29

Budapest tizedik kerületében, egy bevásárlóközpont parkolójában mutatta be a katasztrófavédelem az érdeklődőknek, hogy tűzvédelmi szempontból mire ügyeljenek az adventi időszakban. A látogatók közvetlen tapasztalatot szerezhettek arról, milyen gyorsan éghet ki egy szoba, ha az adventi koszorún felügyelet nélkül marad az égő gyertya. Tavaly szenteste három ilyen esethez is riasztották a tűzoltókat. Idén is több otthon gyulladt már ki gyertyák miatt.

Tavaly az advent időszakában asztali koszorúk, elborult gyertyák és zárlatos fényfüzérek is okoztak tüzet, több család ünnepét is beárnyékolva. Az elmúlt évben csak szenteste három helyen, Debrecenben egy ötödik emeleti lakásban, Kaposváron, valamint Bács-Kiskun vármegyében, Tass település egyik otthonában okoztak lakástüzet az adventi koszorún meggyújtott és őrizetlenül hagyott gyertyák.

 A katasztrófavédelem minden évben látványos bemutató keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy az ilyen esetek megelőzhetőek.

 Erről már Fülep Zoltán tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő beszélt az érdeklődőknek. Arról is tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem statisztikái szerint évente hat-hétezer, vagyis naponta csaknem húsz lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Mint elmondta, a tűzesetek száma az adventi időszakban a duplájára is emelkedhet.

 A tábornok szavait látványos bemutató kísérte. A tűzoltók egy konténerben szimulálták azt az esetet, amikor az égve hagyott gyertya pillanatok alatt tüzet okoz, a kiszáradt karácsonyfa pedig percek töredéke alatt megsemmisül, lángra lobbantva ezzel a szoba berendezési tárgyait. Karácsonyfatűz miatt is történt már haláleset az országban – tájékoztatott a főfelügyelő.

 A budapesti, Sibrik Miklós úton rendezett bemutatót követően az érdeklődők közvetlenül is feltehették kérdéseiket a szakembereknek.

 A katasztrófavédelem számára kiemelt időszak a téli ünnepkör, nemcsak a nyílt láng, hanem az elektromos és konyhatüzek, valamint a füst és szén-monoxid veszélyeire is folyamatosan figyelmeztet a szervezet. A fűtési időszakban a kéménytüzek is gyakoribbak, a szomorú statisztikát a dohányzás miatt bekövetkezett káresetek is befolyásolják. Ezen a héten is volt már ilyen jellegű haláleset.

 Dóka Imre tű. őrnagy, országos helyettes szóvivő elmondta, hogy a sajtón keresztül és a közösségimédia-felületeken is folyamatos a tájékoztatás az említett témakörökben. A legfontosabb üzenet az, hogy az otthonok éberséggel, odafigyeléssel, és alapvető szabályok betartásával valóban biztonságosabbá tehetők.