Felzárkóznak a HUNOR újoncai

2023. november 30. 15:33

Magasra tette a mércét a HUNOR Mentőszervezet azok előtt a hivatásos tűzoltók előtt, akik a csapat tagjává szeretnének válni. Harminchat órás gyakorlaton, nyolcórás váltásokban, téli fagyban, sárban és hóesésben, esetenként szűk átjárókban kell végrehajtaniuk azokat a feladatokat, amelyek során megtapasztalhatják, hogy milyen képességüket kell latba vetniük, ha valóban helyt szeretnének állni a legkeményebb helyzetekben. A „kárhely” ezúttal is a hajdúszoboszlói romváros.

Hajdúszoboszló legnehezebb terepén kedden délután három órakor indult a felderítés, amellyel párhuzamosan az egységek a sátrakat is felállították. Minden a nulláról épült fel és épült ki, azaz nemcsak a szálláshelyet, a törzsvezetés bázisát, az eszközök, berendezések tárolóit kellett kialakítaniuk, hanem a tisztálkodó helyeket, és valamennyi kiszolgálóhelyiséget is a mentőszervezet tagjai alakítottak ki.

Hatvanhat tapasztalt szakember, köztük tizennyolc új tag vágott neki a feladatoknak, négy gyakorlott kutya is segíti a munkát, amely túlélők, sérültek felkutatását és kimentését jelenti a válságos, földrengés sújtotta térségből. A hajdúszoboszlói romvárosban felépített pályát különösen nehézre, kíméletlenre tervezték annak megalkotói, akik a HUNOR törökországi tapasztalatait vették alapul. 

A gyakorlat résztvevőinek tíz-tizenkét tonnás betonelemeket kell mozgatniuk kézi erővel, ötven centiméter átmérőjű alagúton keresztül jutnak el egy-egy falig, amelyet negyven centis bevasalt beton darabok alkotnak, ezek választják el a mentésben résztvevőket a sérültektől. A legkimerítőbb művelet eddig annak a sérültnek a kimentése volt, akihez szerdán értek el a tűzoltók, nyolc órányi vésés után még négy órát küzdöttek a kiemelésével. 

Mindezt hóban, sárban, fagyban, éjjel-nappal dolgozva teljesítették. Két kárhelyről hét „túlélőt” mentettek ki eddig, őket a Vöröskereszt tagjai személyesítették meg. Pincéből, emeletről, zárt helyekről szabadították ki a sérülteket. 

Az újoncokat mentorok kísérik, alkalmanként ők adnak tanácsot arra vonatkozóan, hogy melyik a legalkalmasabb munkamódszer a feladat sikeres végrehajtásához. 

Nemcsak a feladattal kell megküzdenie az állománynak, hanem azzal is, hogy miként tegyék elviselhetővé a zord körülményeket, hogyan tudnak egymásnak segíteni fizikailag és mentálisan is. A felkészítés része ugyanis a testi és mentális erőpróba, a csapatépítés és a feladatok elemzése, a legjobb megoldások megtalálása és rendszerbe foglalása is. 

A gyakorlat pénteken eskütétellel zárul.