Laboratóriumi vizsgálatok, szándékos tűzokozás, toronyházak tűzvédelme

2023. október 18. 14:44

Mások mellett ezek a témák szerepeltek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 18-án, Balatonföldváron megtartott tűzvédelmi szakértői továbbképzésén. A szakmai napon az építész tűzvédelmi szakértők mellett a tűzesetek vizsgálatával foglalkozó szakértők is hasznos információkkal gazdagodhattak.

A továbbképzés házigazdájaként Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a tűzvédelmi főosztály helyettes vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a szakmai nap programját, valamint a tűzvédelmi szakterületet érintően tervezett változásokat.

Az előadók sorát dr. Bánky Tamás tűzvédelmi szakértő nyitotta meg, az előadás a tűzvédelmi laboratóriumi minősítéseknél alkalmazott vizsgálati modelltüzekről, a termékek és az anyagok tűzveszélyességi vizsgálatairól, továbbá az építményszerkezetek tűzállósági vizsgálatairól szólt. Ezt követően Király András tűzvizsgáló a szándékos tűzokozást követő vizsgálatokról tartott előadást, majd Badonszki Csaba a tűzvédelmi műszaki irányelvek bővítésével kapcsolatos feladatokról beszélt. Kitért arra, hogy az irányelvekkel foglalkozó munkacsoport újabb mérföldkőhöz érkezett, és hamarosan megjelenik a lítium-ion akkumulátorokra vonatkozó új irányelv. 

Az előadássorozatot Horváth Lajos tűzvédelmi szakértő folytatta, aki a toronyházak tűzvédelmi koncepciójával kapcsolatos tájékoztatót tartott a megjelentek számára.

Wagner Károly tűzoltó alezredes, a tűzmegelőzési főosztály munkatársa az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait mutatta be különböző példákon keresztül. A nap során szó esett még a tűzvizsgálat aktualitásáról is, ezekről Nagy Péter tűzoltó őrnagy, a tűzoltósági főosztály munkatársa beszélt.

Végül a tűzvédelmi szakértők konzultáció keretén belül kaptak válaszokat a feltett kérdéseikre.