Nemzetközi csapatversenyre utazik a HUNOR

2023. szeptember 08. 09:51

Nemzetközi mentési gyakorlatra, majd az azt követő „Kazspas” elnevezésű nemzetközi csapatversenyre hívták meg a katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezetét. A gyakorlatot és a versenyt szeptember 11-e és 20-a között a kazahsztáni Almati városában rendezik meg, a HUNOR Mentőszervezet tíz tagja szeptember 9-én délelőtt száll repülőre

Kazahsztán Veszélyhelyzetek Kezeléséért felelős minisztere, Yuri Ilin meghívásának tesz eleget a HUNOR Mentőszervezet. A meghívás indoklásában az szerepelt, hogy a magyar hivatásos mentőegység részvétele erősíti a Türk Államok Szervezetén belül működő mentőegységek szakmai kapcsolatait, valamint elősegítheti az egységek közötti jövőbeli együttműködést.

Szeptember 11-én kezdődik Almati városában a „Zher 2023” elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amelynek az a célja, hogy összehangolja a földrengések helyszínén dolgozó mentőegységek tevékenységét.

Ezt követően a „Rock City – Astana” kiképzőközpontban verseny keretében is összemérik tudásukat a különböző mentőegységek. 

Az alapcsapatokat tíz-tíz ember alkotja, így Magyarországról hat szakértő és két tartalék szakértő utazik, egy kiképzővel és egy támogató-képviselő csapattaggal kiegészülve. 

Ahogy a meghívólevélben áll, a szervezők számára megtiszteltetés, hogy meghívhatják Magyarország kutató- és mentőegységeinek képviselőit a rendezvényre. A HUNOR tíz delegált tagja azon szakemberek közül került ki, akik a februári törökországi és szíriai földrengést követően a törökországi Antakya városában, éles helyzetben is bizonyították hozzáértésüket, felkészültségüket. Akkor tizenhét embert mentettek ki élve a romok alól pár nap alatt. 

A szeptemberi nemzetközi verseny konkrét feladatai ellenben egyelőre nem ismertek. Annyi bizonyos, hogy a versenyfeladatok tartalmaznak kötéltechnikai mentést, búvárfeladatokat, vízi mentést, műszaki mentést, és az egészségügyi ellátást is pontozzák. Ezért a HUNOR csapatába a GrimpDay-t többször is megjárt kötétechnikai alegység, az éles helyzetben is kiválóan helytálló vízimentő-alegység, a földrengés során kimagasló operatív tudását kamatoztató törzsirányítás tagjai, illetve Disaster Medic képesítéssel rendelkező műszaki mentők kerültek be.