Hatodik alkalommal Biztonság Hete

2022. szeptember 19. 13:13

Szeptember 19-én megkezdődött a Biztonság Hete rendezvénysorozat. Az országos program nyitóeseménye az a sajtótájékoztató volt, amelyet hétfő délelőtt tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Magyar Biztosítók Szövetsége által hat évvel ezelőtt kezdeményezett rendezvényhez a kezdetektől csatlakozott a katasztrófavédelem is.

Iskolai programok, családi napok, baleset- és tűzmegelőzési bemutatók várják szeptember 19-e és 24-e között azokat, akik felkeresik a Biztonság Hete programjait. A témahét elsősorban az óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztályt szólítja meg, az elmúlt hat évben mintegy hatvanezer fiatalhoz jutottak el a megelőzést, biztonságot középpontba helyező üzenetek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár elmondta, hogy a megelőzés az iskolai nevelés része. A politikus elmondta, a balesetek száma annak ellenére csökkent az elmúlt tizenkét évben, hogy a 2010-es 2,9 millióról 4 millióra nőtt az autók száma Magyarországon. Megjegyezte, ez fontos eredmény, de sokat kell tenni azért, hogy a balesetek száma tovább csökkenjen. 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency részvételével megtartott nyitónapon minden szervezet izgalmas bemutatókkal, szemléltetőeszközökkel képviseltette magát. A katasztrófavédelem égisze alatt működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság interaktív teszttel, hasznos és a biztonságot szolgáló ajándéktárgyakkal jelent meg a standokon, emellett a szervezet szakemberei készséggel válaszoltak a látogatók kérdéseire is. 

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő a nyitórendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a balesetmegelőzés mellett a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzése is fókuszba kerül. Idén már több mint ötezer-kétszáz ilyen jellegű tűzoltói beavatkozásra volt szükség, ezért még a fűtési szezon kezdete előtt különösen fontos, hogy minden lehetséges csatornán eljussanak a katasztrófavédelem üzenetei a felhasználókhoz.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, nagyon fontos a balesetmegelőzés során az innováció és minden eszközre, partnerre szükség van ahhoz, hogy minél több emberéletet meg tudjanak óvni.

A témahét az ország valamennyi megyéjében gazdag programmal és kiváló szakemberekkel várja az érdeklődőket. Mindemellett a világhálón is elérhető az a cseh dokumentumfilm, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége szervezésében először Budapesten mutatnak be szeptember 20-án. Az Örökre szóló pillanat című alkotás közlekedési balesetek résztvevőinek és elszenvedőinek a vallomásai alapján készült azzal a céllal, hogy elővigyázatosságra intse a közlekedés résztvevőit.

Fotó: Szőke Péter BM OKF