Vidámparkban járt a HUNOR

2022. szeptember 09. 12:25

Szeptember nyolcadikán kezdte a versenyt Magyarország hivatalos mentőcsapatának kötéltechnikai részlege a belgiumi Namurban zajló nemzetközi versenyen. A Grimpday első napján a versenyzőknek a Walibi vidámparkban kellett speciális kötéltechnikai feladatokat megoldaniuk.

A Namurtól félórányi autóútra található vidámparkban a csapatoknak forgószínpadszerűen négy feladatot kellett teljesíteniük. A HUNOR kötéltechnikai csapata először a Vampire névre keresztelt, fémszerkezetű, függesztett ülésű hullámvasútnál dolgozott. A feltételezés szerint a berendezés meghibásodott, ezért a kocsiban rekedtek a látogatók. Csapatonként egy embert kellett lementeni a pálya harminchárom méter magas csúcspontjáról. 

A következő feladat ugyancsak egy hullámvasúton volt, a Loup Garou elnevezésű, faszerkezetű hullámvasútból egy látogató kizuhant és komolyan megsérült. Olyan szerencsétlen helyre esett, ahonnan kizárólag felfelé, a pályatest irányába lehetett megkezdeni a mentést. A Loup Garou legmagasabb pontja 28 méter, a pálya egy kilométer hosszú.

A magyar csapat harmadik feladata a Dalton Terror elnevezésű, hetvenméteres szabadesőtoronyból mentés volt. A feltételezés szerint technikai hiba miatt látogatók rekedtek a magasban, akiket le kellett juttatni. A Dalton Terroron szabadeséskor akár 106 kilométer/órás sebességgel is zuhanhatnak a kabinok. 

A csütörtöki versenynap utolsó feladata a vidámpark Psyke Underground nevű, teljesen fedett hullámvasútjának belsejében várt a csapatra. A Psyke Underground-on szórakozó látogatókat a katapult három másodperc alatt 85 kilométer/órás sebességgel juttatja 45 méteres magasságba, ahonnan aztán hátrafelé siklanak vissza. A csapatnak zárt térben, rossz látási körülmények között, szűk helyről kellett kimentenie egy feltételezés szerint bajba jutott pályakezelőt. A mentést nehezítette, hogy csak feszültség alatt lévő vezetékek mellett, illetve felett lehetett megközelíteni a sérültet, kiépíteni a mentési útvonalat. 

A HUNOR tagok szerint az első nap feladatai összetettek voltak, a szabadesőtoronynál pedig nemcsak kötéltechnikai ismeretre, hanem átlag feletti erőnlétre és állóképességre is szükség volt. Heves esőzés és villámlás miatt több alkalommal is megakasztották a versenyt. Pénteken Brüsszelben folytatódik a feladatok sora, ahol a csapatnak az egészségügyi tudásáról is számot kell adnia.

Fotó: HUNOR