Elindult a HUNOR kötéltechnikai csapata a belgiumi világversenyre

2022. szeptember 05. 13:48

Versenylázban ég a belgiumi Namur történelmi belvárosa, amely szeptember 7-e és 10-e között ismét helyet ad a Grimpday elnevezésű kötéltechnikai világversenynek. Az induló huszonkét csapatból a katasztrófavédelem HUNOR mentőszervezetének delegációja képviseli hazánkat. A nyolctagú csapat komoly felkészülés után hétfő reggel indult útnak.

Egy évvel ezelőtt folyamatosan zuhogó, hideg esővel, erős széllel és szokatlanul nehéz feladatsorral találta szembe magát Belgiumban a magyar kötéltechnikai csapat. Akkor nemcsak a fizikai erőpróba volt számukra megterhelő, hanem a mentális felkészültségük is vizsgázott, hiszen a körülmények miatt több, velük versenyben lévő csoport is úgy döntött, hogy feladja a küzdelmet. Égető Szilárd tűzoltó százados és csapata akkor a tizenegyedik helyen végzett, idén jobb eredményre számítanak. 

A csapat egész évben készült, tökéletesítették a technikát, gyarapították a felszereléseiket, extrém helyszíneken és helyzetekben tették próbára tudásukat. Az egyéni és páros, valamint csapatfeladatokat tartalmazó Grimpday egyik különlegessége, hogy a versenyzők teljesen váratlan helyzetekkel szembesülnek, menet közben kell változtatniuk a stratégiájukon, mindeközben egymásra vannak utalva és olykor másodpercek töredéke alatt kell megértetniük egymással, hogy mi az új elképzelés, vagy hogyan kell módosítani a terveket. 

Mindezt időnyomás alatt teszik, tehát a leereszkedés, feljutás, sérült felkutatása, kiemelése vagy szállítása nem pusztán kreativitást, hanem komoly fizikai kondíciót is igényel.

A magyarok 2019-ben négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata között a második helyezést szerezték meg ugyanitt, ez volt idáig a legjobb eredményük, majd Ázsiában ötödikek lettek.

Égető Szilárd csapatvezetőn kívül Balogh András, Berényi Imre, Fegyverneki Máté, Kormos László, Kovács Márton, Pinkóczi Tamás, és önkéntes segítőként Szrága Árpád alkotja az idei csapatot.