Hangos szirénapróba lesz hétfőn

2022. szeptember 02. 08:49

A Monitoring és Lakossági Riasztórendszer hangos üzemű próbáját tartják szeptember 5-én, hétfőn 11 órától. Ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik projektje keretében alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszert telepített. 

Azért, hogy a szirénák folyamatosan megfelelő állapotban legyenek, havonta próbának vetik alá azokat. Minden hónap első hétfőjén zajlik az ellenőrzés, márciusban és szeptemberben hangos, vagyis teljes üzemű próbát tartanak, a többi hónapban csökkentett módban szólalnak meg a berendezések. 

Az idei őszi hangos próba az első teljes tanítási hét első napján lesz. Azok az iskolások, akik olyan helyen tanulnak, ahová elhallatszik a szirénák hangja, a negyedik óra elején fogják hallani a dallamot és a beszédhangot. A különféle hangmintákat honlapunk lakosságvédelemmel foglalkozó oldalán lehet meghallgatni.