Nyolcvan tűzoltó tett esküt

2022. július 15. 12:12

Július 15-én a 2022 februárjában indított Tűzoltó szakképzésben sikeresen végzett tűzoltók ünnepélyes esküjétől volt hangos a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtti tér.

Az újoncok a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kiképzését tudhatják maguk mögött. Ötszázhatvannégy órában sajátították el mindazon elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy tűzoltóvá váljanak.

Az új típusú – elsőként 2021. február 14-én indult –, öt hónap időtartamú, a tűzoltósági és ügyeleti szakterületen alapszintű szakképesítés megszerzésére felkészítő képzés júniusban képesítő vizsgával zárult, amelyet mindenki sikeresen teljesített. A jelenlegi képzési rendszerben a készenléti tűzoltói állományba kerülők a szakképesítés megszerzését követően elsajátítják a hivatásos állományba vétel feltételéül meghatározott rendvédelmi alapozó ismereteket. 

Az ünnepségen a dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem vezetője mondott köszöntőt. Az altábornagy arra emlékeztetett, hogy a tűzoltók feladata az első hivatásos tűzoltóság megalakulása óta nem változott. Gróf Széchenyi Ödönt, a hazai tűzvédelem alapítóját idézte, amely szerint: „Legszentebb feladatunk a bajbajutottak mentése”. A főigazgató azonban hozzátette, hogy a ma tűzoltójának minden eddiginél többféle kihívással kell megküzdenie. Emlékeztetett arra is, hogy a bizalmat az elődök alapozták meg, de azt az utódoknak ugyanúgy meg kell szolgálniuk.

A hallgatói válaszbeszédben Balázs Zoltán tűzoltó őrmester arról a közösségi élményről szólt, amelyet a képzés során átéltek, az őrmester úgy fogalmazott, hogy a közös munka után mindannyian más, jobb emberként térnek haza. Az őrmester megköszönte az elöljárók, az oktatók és a családok támogatását, társait pedig arra kérte, hogy az öt hónap alatt kialakult barátságokat őrizzék meg a továbbiakban is.

Kiemelkedő tanulmányi eredménye elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat vehetett át Kerekes Gergő tűzoltó őrmester, Tatár Máté tűzoltó őrmester, Barna István Károly tűzoltó őrmester és Pej László tűzoltó őrmester. 

A nyolcvan frissen kibocsátott hivatásos tűzoltó az ország tizenhét területi szervéhez kerül, Bács-Kiskun megyében tizenketten, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tízen, a fővárosban nyolcan, Pest megyében heten, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Bihar megyében hatan-hatan, Nógrád megyében négyen, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Tolna és Somogy megyében hárman-hárman, Békés, Fejér, Vas, Veszprém megyében ketten-ketten szolgálnak majd, míg Zala megyében egy ember kezdi meg szolgálatát. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF