Intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet a meteorológia

2021. június 25. 12:51

Az előrejelzések szerint péntek délutántól a Dunántúl déli felében, később a Dél-Alföldön és az Alföld más részein is intenzív zivatarok kialakulására kell számítani. A széllökések több helyen a 100 kilométer/órát is meghaladhatják, amelyeket nagy méretű jég kísérhet.

Ilyen időjárásban a nyílt vízen fokozottan ki vagyunk téve a villámcsapásnak, fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben is. A viharjelzéseket vegyük komolyan! Vihar esetén keressünk időben biztonságos helyet, lehetőleg maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött. 

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak. 

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF