Sérülést is okozott Ciara

2020. február 11. 08:50

Kedd reggelig országszerte 475 alkalommal avatkoztak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei a viharos szél okozta eseteknél. A legtöbbször, majdnem 150-szer Somogy megyében riasztották az egységeket, Veszprém megyében 59, Zalában pedig 55, esetet kezeltek. Jellemzően kidőlt fák és veszélyt jelentő faágak adtak munkát, de számos lakóépületben és közintézményben is károkat okozott a hazánkat is elérő Ciara viharciklon. Fejér megyében, egy felborított járműben a sofőr könnyű sérüléseket is szenvedett. Tizenöt megye hatvanhárom településén, összesen körülbelül tizenhétezer fogyasztónál volt áramkiesés, de a szolgáltató egy-két óra alatt mindenhol megszüntette a problémát.

Csaknem százötven alkalommal kérték a tűzoltók segítségét a Ciara viharciklon által okozott károk felszámolásához a hét első napján Somogy megyében. Huszonötször vonultak a tűzoltók épületben keletkezett károk miatt, több esetben járművek sérültek meg a viharos szél nyomán, tizennyolc alkalommal elektromos vezetékre dőlt fát távolítottak el az egységek a megyében. Legtöbb esetben a közlekedésben okoztak fennakadásokat a kidőlt fák és a leszakadt faágak. A tűzoltók az éjszaka folyamán is dolgoztak a károk helyreállításán.

Veszprém megyét is elérte Ciara. A viharral összefüggésben tegnap az összesen hatvankét riasztásból ötvenkilenc volt műszaki mentés. Fák dőltek ki, épületekben keletkeztek károk az erős szélben. A heves széllökések a villanyoszlopokat sem kímélték. A vihar tegnap leginkább a badacsonytomaji hivatásos és a tapolcai önkormányzati tűzoltóknak adott munkát. De a szél a megyeszékhelyen, az egyetem egyik épületének tetején is csaknem százötven négyzetméteren megbontotta a szigetelést. Több ponton fennakadások voltak a közúti közlekedésben, és egy helyen a vasúti forgalmat is akadályozta egy kidőlt fa. 

A viharos szél következtében földből kicsavart, megdőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához ötvenöt alkalommal riasztották megyeszerte a zalaegerszegi, nagykanizsai, lenti, zalakarosi, letenyei, keszthelyi hivatásos, a zalaszentgróti önkormányzati és a gelsei, valamint a kemendollári önkéntes tűzoltókat. Reggel két zalaegerszegi helyszínen is épület tetejét rongálta meg a szél, egy Kutilapi utcai családi háznál okozott kárt a vihar, a Köztársaság útján pedig egy épület lemeztetejét lazította meg az erős szél. Zalaszentgróton, az Alsóhegyi utcában egy kidőlt fa letépte a távközlési vezetéket és teljesen elzárta az utat, hasonló eset történt Pölöskefőn, az Ady utcában is. A megye tűzoltóegységeinek egész napra munkát adtak a viharos esetek.

Ötvennégy esetben kellett beavatkozni a tűzoltóknak a tegnapi napon a viharos időjárást követően Pest megyében. Az erős szél kidőlt fákat, leszakadt ágakat, megrongált tetőszerkezetet hagyott maga mögött. A vihar az áramszolgáltatásban és néhány esetben a vasúti közlekedésben is gondot okozott. Az esti órákra az áramszolgáltatás minden településen helyreállt és éjszakára már a vasúti közlekedésben sem volt fennakadás. A hivatásos tűzoltók munkáját az önkormányzati és sok esetben az önkéntes tűzoltók is segítették. 

Tegnap, a délelőtti órákban Békés megyében is a viharos széllökések okoztak gondot. Este újra megélénkült a szél, a tűzoltókat útra, autóra dőlt fákhoz, vezetékre szakadt ágakhoz és megrongálódott lemeztetők miatt riasztották. A beavatkozó erők több mint negyven  helyszínen szüntettek meg balesetveszélyes helyzetet. 

Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói tegnap, illetve keddre virradó éjszaka összesen harminckét riasztást kaptak a viharciklonnal összefüggésben. Főképp a megye középső és déli területe, Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Tiszaföldvár, Mezőtúr és Kunszentmárton volt érintett. Törökszentmiklóson két lakóház cserepeit fújta le a szél, Szolnokon pedig két parkoló autóra dőlt egy fa. Tiszaföldváron háztetőre borult egy tizenöt méteres fenyő, illetve egy ház tetejét húsz négyzetméteren bontotta meg a szél. Kunszentmártonban egy harminc négyzetméteres garázs tetejét bontotta meg a szél és fújta rá egy másik épület tetejére, ezek mellett egy nyitott szín téglafala egy szomszédos ingatlan melléképületére omlott.

Tetőket rongált meg, fákat csavart ki az orkánerejű szél tegnap Fejér megye déli részén. A viharkárok miatt harminc tűzoltói beavatkozás volt. Sárbogárdon egy könnyűszerkezetes garázs lemezfedését tépte le a szél, a meglazult részeket a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók távolították el. Tácon a szomszédos melléképületre borult rá egy kukoricatároló fagóré, amelyet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel feldaraboltak. Az M7-es autópálya velencei szakszán pedig egy üzemanyagtöltő állomás reklámtáblájának lemezburkolatát szakította fel a vihar. A húsz méter magasan lógó lemezdarabot a létraszerről távolították el a megyeszékhely tűzoltói. A 62-es főúton két baleset is történt. Szabadegyházánál egy teherautó rakomány nélküli pótkocsiját borította rá a szél a szalagkorlátra. A dunaújvárosi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók visszabontották a ponyvát, majd daru csörlőjével húzták kerekeire a pótkocsit. A seregélyesi elkerülőn pedig az árokba sodródott és oldalára borult egy teherautó. A vasöntvényeket szállító járművet a tűzoltók áramtalanították. Utóbbi balesetnél a sofőr könnyebben sérült.

Tegnap Győr-Moson-Sopron megyében húsz alkalommal vonultak a szeles időjárás miatti káresetekhez  a tűzoltók. Az esetek felében kidőlt fák okoztak forgalmi akadályt, lehasadó ágak veszélyeztettek vezetékeket, de épületkárokról, és kidőlt villanyoszlopról is érkezett bejelentés. A győri, pannonhalmi, mosonmagyaróvári és soproni hivatásos tűzoltók mellett a pannonhalmi, fertőrákosi és fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók is segítették a károk mihamarabbi felszámolását. 

Bács-Kiskun megyében az erős szél által okozott károk felszámolásával kapcsolatban összesen tizenkét bejelentés érkezett. Hét esetben kidőlt fák eltávolítását kérték a tűzoltóktól, egy alkalommal leszakadt elektromos kábelhez, egy esetben pedig megdőlt villanyoszlophoz vonultak. Három bejelentés érkezett olyan tetőszerkezetről, amelyet megbontott a szél. A tűzoltók a megdőlt, kidőlt fákat motoros láncfűrész segítségével, a veszélyt jelentő tetődarabokat kézi erővel eltávolították. Személyi sérülés nem történt.

Tegnap reggel óta összesen kilenc, viharkárral összefüggésbe hozható káresethez vonultak Komárom-Esztergom megye tűzoltói. Tatabányára, a 81-es főútra, Bársonyosra, Ácsra, Rédére is vonultak. Az esetek többségében útra dőlt fa okozott forgalmi akadályt, a növényeket feldarabolták, így megszüntették a forgalmi akadályt.

A Vas megyei tűzoltók munkájára hét esetben volt szükség a néhol erős széllökések okozta viharkárok felszámolásához. Kétszer épületkárhoz, négy esetben kidőlt fához, egyszer pedig leszakadt villanyvezetékhez riasztották az egységeket. Sárváron egy munkacsarnok tetején lévő ablakot szakította fel, míg Jánosházán tetőelemet vitt el a szél. Őrimagyarósdon úttestre, Kőszegen villanyvezetékre dőlt fa, míg Zalaerdődön villanyvezeték szakadt le.  Az eseményeknél a sárvári, körmendi, sümegi, szentgotthárdi hivatásos, a kőszegi, vasvári önkormányzati és a jánosházi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. Egyik eset során sem sérült meg senki.

Öt esetben riasztották az erős szél miatt a Heves megyei tűzoltókat hétfőn. Turán a Galambos, majd a Szent János utcában, a 24-es úton Mátraháza és Parádsasvár között, a 2408-as, Galyatető felé vezető úton, valamint Bükkszék külterületén nagy fák dőltek az úttestre. A hatvani, gyöngyösi hivatásos és a bükkszéki önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével megszüntették az útakadályokat.

A Dunántúlhoz képest enyhe vihar érte el Hajdú-Bihar megyét. Hétfő délelőtt Hajdúböszörményben, a Kossuth Lajos utcában egy épület tetején lévő antenna tört ketté, a gyalogosforgalmat veszélyeztetve. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be. Fülöp és Bánháza között egy oszlop dőlt az út felé, a telefonvezetéket tartó oszlop akadályozta, veszélyeztette a közlekedést. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók szüntették meg a kialakult helyzetet. Debrecen-Nagymacson, a Kastélykert utcában egy tizenöt méteres fa kettéhasadt, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói létráról, motoros láncfűrésszel avatkoztak be. Délután Debrecenben, a Kondoroskert utcában egy fűzfa ága fennakadt a magasban, azt a debreceni hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították. Hajdúszoboszlón, a Rákóczi utca egyik épülete lemeztetőjének egy darabja felszakadt. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók és a debreceni magasból mentő szer vonult a helyszínre, eltávolították a lemeztetőt. Este egy családi ház tetején körülbelül ötven cserepet megbontott a szél Komádiban, a Kiserdő utcában. A komádi önkormányzati tűzoltók dugólétrán dolgozva visszahelyezték a cserepeket. 

Fotó: Dunaújváros HTP, Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, Fejér MKI, Nagyatád HTP, Siófok HTP