A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési programra a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitás fejlesztése” címmel felhívást tett közzé, amelyre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is benyújtotta pályázatát.

A projekt fő célja a kapacitások bővítése, valamint az emberi erőforrások kezelési rendszerének fejlesztése. E közös program keretében a katasztrófakezelés, valamint a kárenyhítés intézményi hátterének fejlesztése várható Magyarországon. Norvégia az elmúlt években egységessé alakította katasztrófavédelmi rendszerét, ezért az ottani tapasztalatok a projekt fontos részét képezik.

Projekt azonosítóHU11-0006-PP3-2013
Vezető partnerBELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Pályázati partnerekMagyar Polgári Védelmi Szövetség
Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság
Norvég Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet Tervezési Igazgatóság
Norvég Vízforrások és Energetikai Igazgatóság
Projekt címeA katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése/ 
Capacity building of the disaster management system at local level
Teljes költségvetés (EUR)1 027 328.00 €
Támogatási összeg (EUR)973 085.08 €
Támogatási intenzitás (%)94.72%
A projekt időbeli ütemezése2013. december 1.- 2017. április 30.

A projekt rövid leírása:

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 keretében a Norvég Királyság, mint donor ország hozzájárulást biztosít a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés program megvalósításához. A norvég támogatással megvalósuló közös program keretében a katasztrófakezelés- valamint a kárenyhítés intézményi hátterének fejlesztésére kerül sor Magyarországon.

A projekt fő célkitűzése: kapacitásbővítés, valamint az emberi erőforrás kezelés rendszerének fejlesztése a katasztrófavédelemben.

Az elmúlt években Norvégia egységes rendszerré alakította át katasztrófavédelmi rendszerét, ezért a norvég tapasztalatok a projekt fontos részét képezik. A projekt sikeres lebonyolításának érdekében minden tevékenységet a norvég partner aktív támogatásával végzünk.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által irányított nemzetközi együttműködés egy olyan projekt megvalósítását tűzte ki célul, amely egy komplex, innovatív, helyi szintű katasztrófakezelési logisztikai rendszer kialakítására fókuszál. A főbb célterületek közé tartozik a polgári védelem (pl. árvízvédelem), tűzvédelem és mentés, valamint a veszélyes üzemek ipari biztonsága.

A katasztrófavédelmi őrsök kialakítása, szervezetfejlesztése, és integrálásuk a meglévő intézményrendszerbe szükségessé tette az új állomány képzését és felkészítését. A megvalósítás során a projekt további elemekkel is bővült, úgymint eszközbeszerzés, a helyi szintű kapcsolatok és együttműködések biztosítása, és a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése a magyar katasztrófavédelemben. A norvég fél aktívan részt vesz a ’Helyi szintű kapcsolatok és együttműködések biztosítása’ célterület közös kidolgozásában.

A középpontban álló felkészítésen és tréningeken túl elkészül továbbá egy akcióterv és gyakorlati útmutató is, mely a helyi őrsök, helyi önkormányzatok, katasztrófavédelmi szakemberek, valamint önkéntes tűzoltók számára tartalmazza a lakosság lehetséges bevonásának alapelveit.

A projekt egy olyan stratégiát dolgoz ki, mely választ ad arra a kérdésre, hogyan lehetséges több nő bevonása a katasztrófák megelőzésének és kezelésének rendszerébe egyrészt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetén, másrészt egyéb, a projektben érdekelt nemzeti, regionális és helyi szintű szerveken, vagy civil szervezeteken belül.

Project summary