Page 25 - magazin-szeptember
P. 25
macerás volt. Bár az is igaz, mondta: „Minden. De talán a
hogy a saját magam dolgát tépett hús a legnépszerűbb. A
nehezítettem meg azzal, hogy a pulled pork szendvicset nagyon
legnehezebbel kezdtem a tanu- szeretik a fiúk. De császárkoc-
lást. Öt percre nem lehetett ott- kát és bostoni sült babot is szok-
hagyni…, fárasztó volt. Aztán tam nekik készíteni egy-egy
vettem egy töltényszmókert és csapatösszetartásra. Ez ugye
a füstölt ízek kedvelőitől egyre önmagában egy főfogásnak is
több pozitív visszajelzést kap- beillik, hiszen legalább két-
tam. Kezdtem ráérezni a siker három féle bab, bacon, mustár,
ízére. Imádom nézni az ember- barnacukor, melasz, hagyma,
ek reakcióját, ahogy nagyra fokhagyma van benne, amelye-
nyílik a szemük, amikor meg- ket összesütök. No, és ki ne
látják a művemet és látom raj- hagyjuk druszámat (Sanyit, a
tuk azt az izgalmat, hogy alig tűzoltóság macskáját – szerk.), aki
várják a kóstolót. Így aztán már messziről kiszagolja a
egyre több sikerélményem finom illatokat, és ő is jelentke-
lett.” zik egy kis kóstolóért.”
A jó szmóker legfőbb ismer- Ami a látványsütögetést ille-
tetőjele, hogy a hőmérsékletet ti, Magyarorszá-gon túlnyomó-
8-10 órán keresztül egyenlete- részt a disznóhús érhető el jó
sen tartja, így a hús zsenge és minőségben, a marha már pré-
szaftos marad. A zászlós mium kategóriás és drága, ava-
elmondta, a sertésoldalas 6 óra tott be Sándor. Hozzátette, a
alatt, a tarja és a lapocka 9-12 csirkét is nagyon remekül el
óra alatt készül el, de a marha- lehet készíteni. Mint mondta,
szegynek 15 óra is kell. „A szárnyat és combot is szokott
húsok a sütés előtt fél órával sütni, de egészben is gyakran
kapnak egy komplex fűszerke- készíti, miután sóoldatba áztat-
verékből álló kérget. Ebben ta a madarat.
cukor is van, amely karamelli- A tűzoltók már sokszor bizo-
zálódik, ettől lesz fekete a hús. nyították, hogy rájuk mindig
A benne lévő zsír és a kollagé- lehet számítani. Duplán igaz ez
nek lassan kiolvadnak és belül- Dezmond Sanyira, ő akkor jön
ről gondoskodnak a kenésről, a egy késő nyáresti menüvel,
hús ettől lesz igazán szaftos. amikor csökkenni kezd a táp-
Persze ehhez sok időre van anyagszintünk, zuhanni kezd a
szükség. Ugyanakkor nem sze- vércukorszintünk: a pánik ellen
retem porszárazra sütni a húst, BBQ oldalassal (ribs), chorizzos,
a csirkét és a marhát is rose-n jalapeños petrezselymes, ched-
szeretem, de nem annyira daros burgonyapürével, majo-
rózsaszínen, ahogy az ango- nézes, korianderes, lime-os
lok… Valahol a kettő között kukoricasalátával, illetve ece-
van az én specialitásom.” tes-lilahagymás babsalátával
A kérdés hallatán, hogy veszi fel a harcot…
mégis mi a tűzoltók kedvence,
Dezmond Sándor nevetve
2022. SZEPTEMBER 23