A katasztrófavédelem közigazgatási belső folyamatainak elektronizálása és az integrálhatóságának biztosítása a központi és helyi szinteken

2014. február 12. 10:35

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében valósul meg az a projekt, amelynek során megtörténik a katasztrófavédelem belső hatósági ügyintézési folyamatainak ésszerűsítése és valamennyi eljárás teljes elektronizálása. A most zajló pályázat lehetővé teszi, hogy a katasztrófavédelem teljes ügyintézési folyamatát integrált informatikai megoldások támogassák.

A katasztrófavédelem három fő területén – tűzvédelem, polgári védelem, iparbiztonság – és három szintjén – főigazgatóság, megyei/fővárosi igazgatóságok, kirendeltségek – megjelenő hatósági ügyek száma évente több mint százezerre tehető. A szervezet célja, hogy a teljes hatósági tevékenységkört lefedő munka a lehető leghatékonyabban, a törvényi előírásoknak megfelelően bonyolódjon le és egyes eljárásokkal  integrált módon valósuljon meg.
 
Az EKOP átfogó célkitűzéseihez igazodó projekt a hivatásos katasztrófavédelmi szervek hatósági és szakhatósági folyamatait nemcsak hatékonyabbá teszi, hanem a korábbi fejlesztésekhez kapcsolódva növeli is a folyamatok átláthatóságát, valamint az ügyfélközpontúságot, emellett megkönnyíti a vezetők számára a munkaszervezést.
 
A projekt eredményeként csökken az ügyintézés átfutási ideje, rövidül az egyes ügyek lebonyolítására fordítandó idő, vagyis emelkedik az egységnyi idő alatt elintézett ügyek száma.
 
A pályázat célja tehát egy átfogó informatikai rendszer kialakítása a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet hatósági és szakhatósági tevékenységének támogatására.