SAJTÓMEGHÍVÓ - A katasztrófavédelmi informatikai rendszerek döntéstámogató szerepének és biztonságának növelése

2014. október 22. 13:30

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében valósult meg az a projekt, amelynek célja a katasztrófavédelem informatikai és térinformatikai rendszerének fejlesztése és egységesítése, az elavult eszközök és technológiák kiváltása, a döntési képesség javítása, a katasztrófavédelmi reagálás gyorsítása volt.

A projekt eredményeiről Dr. Tollár Tibor tűzoltó dandártábornok, gazdasági főigazgató-helyettes sajtótájékoztató keretén belül ad tájékoztatást.
Egyebek mellett szó esik arról a terepjáró-képességű Land Rover Defenderről is, amely egy mobil vezetési pontként funkcionál, azon informatikai és távközlési hálózatot lehet kiépíteni. Ez a jármű szállítja az MD4-1000 típusú drónt (quadrocopter) is, amely egy önálló le- és felszállásra, valamint programozott útvonal szerinti repülésre képes robotrepülő. Kialakításából adódóan vizuális megfigyelésre alkalmas kamera, amely gázérzékelő és hőkamera levegőbe juttatására is használható.
A drónt a 2014. szeptemberi árvízi helyzetben is „bevetette” a katasztrófavédelem: képeket és videófelvételeket készített – ezzel is felmérte a szervezet, hol kell még segítség.
Mindkét eszköz e pályázat keretében került a katasztrófavédelemhez.
 
A rendezvény időpontja:               2014. október 28. (kedd) 9:30
A rendezvény helyszíne:                 1149 Budapest, Mogyoródi út 43.
                                                          BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
                                                
A fenti eseményekre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom,
egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.



További információért Hajdu Márton tűzoltó őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét hívhatja a 0620/669-36-13-as számon,
 illetve részletek találhatóak itt is.