Lezárult a Norvég Alapból finanszírozott projekt

2017. április 28. 12:33

A 2013-ban indult, több mint egymillió eurós költségvetésű, „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” című projekt a 2017. április 28-án megrendezett értékelő konferenciával zárult.

A konferenciát Bartók Péter tű. ezredes, főigazgató-helyettes nyitotta meg, beszédében elmondta, a projekt elsődleges célkitűzése a humánerőforrás fejlesztése és az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzés volt. Ezután arról tájékoztatta a meghívottakat, hogy a kitűzött célok sikeresen megvalósultak, a számos eredmény közül az őrsrogramot emelte ki, amelynek célja a hazánkban meglévő fehér foltok felszámolása volt. Végezetül köszönetét fejezte ki a projektben résztvevő valamennyi szervezetnek és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a mintegy négy éven át tartó, számos feladatot magában foglaló projekt sikeres lehetett.
 
Bodnár Krisztián, az ICG Ex Ante Tanácsadó Iroda munkatársa részletesen bemutatta a projektet, annak elemeit, valamint ismertette a projekt egyes munkacsomagjait. Beszámolt a norvég partnerek magyarországi látogatásáról, valamint beszámolt a hazai katasztrófavédelmi szakemberek Norvégiában tett szakmai útjáról.
 
Papp József tű. ezredes, főosztályvezető előadásában a projekt révén megvalósult eredményekről adott tájékoztatást. Mint mondta, százötven tűzoltó alapképzése valósult meg a projektből, 183 szakember pedig a veszélyes áru szállításához kapcsolódó képzésekben vett részt, ezek során a légi, a vasúti, a vízi és a közúti szállítással kapcsolatos ismeretekre tettek szert. A veszélyes ipari üzemek tevékenységének kockázatértékeléséhez kapcsolódó tréninget hetven ember fejezte be sikerrel. A norvég projekt keretében létrejött tananyagból ezernyolcvan fő vizsgázott le.
 
Számos eszközbeszerzés is a projekt részét képezte. Ötven darabbal nőtt a katasztrófavédelem védőruházatainak száma, ruhát, védősisakot, kámzsát, védőcsizmát, kesztyűt és mászóövet, valamint harmincöt gázvédőruházatot és ehhez kapcsolódóan ugyanennyi légzőkészüléket is beszereztek. Fejlesztették a szolgálat-összeállító szoftvert (SZÖSZ) is, ezzel kapcsolatosan képzés is lezajlott, és elkészült egy teljes körű e-learning tananyag is. Mindemellett hatvanöt számítógéppel is bővült a katasztrófavédelem informatikai eszközparkja.

English version

Fotó: Schober Andor - RSOE