Szakmai konferencia a katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztéséről

2017. március 02. 18:30

A norvég alap támogatásával megvalósuló projekthez kapcsolódó előadássorozat célja, hogy bemutassa a projekt során megvalósult fejlesztéseket és képzéseket, egyúttal összegezze az elért eredményeket és bemutassa az eddigi tapasztalatokat.

Az egész napos szakmai konferenciát március 2-án tartottak meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, a résztvevők a katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztésének eddigi eredményeiről és jövőbeni lehetőségeiről kaptak tájékoztatást. A konferenciát Bartók Péter tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelmi főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alapfeladatainak ellátásához gyorsaságra, átgondolt, rendszerszinten is hatékony munkára, minőségi fejlesztésekre és folyamatos újításokra van szükség. A katasztrófavédelem éppen ezért minden olyan anyagi lehetőséget igyekszik megragadni, ami elősegíti az állampolgárok biztonságát, így a norvég finanszírozási mechanizmus keretében is pályázatot nyújtott be a főigazgatóság. Mint azt Bartók Péter elmondta, a projekt keretében képzések, felkészítések, továbbképzések, valamint eszközbeszerzések és informatikai fejlesztések valósultak meg.
 
A gazdasági főigazgató-helyettes után Janza Frigyes, az ICG Ex Ante Kft. munkatársa számolt be arról, hogy milyen céllal jött létre a projekt és mely tevékenységi köröket fedte le. Tájékoztatta a konferencia résztvevőit arról, hogy a projekt során a katasztrófavédelmi főigazgatóság valamivel több mint egymillió eurót nyert. A projekt megvalósítása 2013-ban vette kezdetét és ez év április végén zárul. Janza Frigyes bemutatta a projekt partnereit, valamint szervezetfejlesztési oldalról is ismertette azt.
 
Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő előadásában kiemelte, hogy a projekt egyik célkitűzése az volt, hogy baj esetén Magyarország minden településére megfelelő időben megérkezzen a segítség. Ehhez elengedhetetlen a katasztrófavédelmi őrsök létrehozása, és a projektnek köszönhetően a személyi állományt is sikerült bővíteni. A dandártábornok ezt követően statisztikai adatokkal szemléltette az egyes tűzoltóriasztások fokozatok szerinti megoszlását, amely úgyszintén az őrsök létjogosultságát igazolta.
 
Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője elmondta, hogy a projekt öt alappillére az előzetes értékelés, a szakértőcsere-program, az elektronikus tananyagok fejlesztése, az összetett szervezetfejlesztési dokumentum elkészítése és az utólagos értékelés.
 
Kozma Sándor tűzoltó ezredes, a veszélyes szállítmányokkal foglalkozó főosztály vezetője részletesen beszámolt a projekthez kapcsolódó, veszélyesáru-szállítással összefüggő képzésekről, valamint az ezen képzéseket záró vizsgák rendszeréről.
 
Papp József tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelmi főigazgatóság ingatlangazdálkodási, beruházás-szervezési és projektelszámolási főosztályának vezetője a konferencia zárásaként összefoglalta a projekt révén eddig elért eredményeket és beszámolt a projekt zárásáig hátralévő feladatokról.

Fotó: Schober Andor - RSOE