Újabb biztonsági tanácsadókat képez tovább a katasztrófavédelem

2017. január 20. 10:48

2017-ben tovább folytatódik a katasztrófavédelem Norvég Alap finanszírozásával megvalósított átfogó továbbképzési projektje, amelynek fő célkitűzése, hogy még gördülékenyebbé és hatékonyabbá tegye az egyes szervezeti egységek munkáját.

A veszélyes áruk közúti, vasúti és légi szállításának ellenőrzéséhez tartozó képzések már 2016 októberében megkezdődtek, 2017 januárjában így most a vízi (ADN) alágazatban zajló szállítással összefüggő képzés indult el. A kurzust elvégző ellenőrök veszélyesáru-szállítási biztonsági tanácsadói képesítést szerezhetnek, vagy azzal azonos szintű ismereteket sajátíthatnak el.

A képzés során a hallgatók előbb egy elméleti oktatáson vesznek részt, amelyet gyakorlati képzés követ. A tanfolyam elméleti részében előbb a jogszabály szerkezetével ismerkedhetnek meg a hallgatók, majd részletesen áttanulmányozzák az ADN főbb tartalmi elemeit, azok hatályát, valamint azt, hogy az érvényben lévő szabályrendszert hol és milyen esetekben lehet alkalmazni. Az elméleti képzés zárásaként azok a speciális területek kerülnek a középpontba, amelyek a vízi szabályozás specifikumát adják.

A gyakorlati képzés során a hallgatók a megszerzett ismereteket kitalált élethelyzetekre vetítik ki, valamint esettanulmányokat készítenek. A képzés során szimulált veszélyesáru-szállítások során úgy kell elvégezniük az ellenőrzéseket, ahogy azt a való életben tennék, fel kell fedezniük a hibákat éppúgy, mint az ADR-rel (a közúti szállítással) szembeni különbségeket.

A húszórás képzésen tizenkét ember vesz részt a vízi veszélyesáru-szállítás ellenőrzésével érintett igazgatóságok állományából. A vizsgáztatást a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi, amely vizsgát öt év után, egy ismeretfelújító képzésen való részvételt követően meg kell újítani. Az ADR-hez hasonlóan az ADN rendszerét is minden második évben módosítják, megújítják.

 

Fotó: Schober Andor - RSOE