Veszélyesáru-szállítási biztonsági tanácsadókat képez a katasztrófavédelem

2016. december 14. 14:05

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett tíznapos képzés elsődleges célja, hogy a hallgatók a kockázatok csökkentése, vagyis a biztonság növelése érdekében alaposabban megismerjék a veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos előírásokat. Az oktatás a Norvég Alap finanszírozásával valósult meg.

Az átfogó szakmai képzésnek köszönhetően a résztvevők olyan ismeretek birtokába kerültek, amelyek segítségével képesek a veszélyes áru szállításával kapcsolatos tevékenységeket az előírásoknak megfelelően, a lehető legbiztonságosabban és a legmagasabb szinten ellenőrizni. A hallgatók a szaktanfolyam keretében megismerik többek között a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó általános előírásokat, a veszélyes áruk szállításával összefüggő jogszabályok szerkezetét és a különböző veszélytípusokat. A képzés során a résztvevők elsajátítják az európai uniós és egyéb nemzetközi szabályozásokat, a rendszer felépítését, illetve a küldeménydarabok jelölését és csomagolását is.

A napokban lezárult tíznapos képzésen mintegy harminc hallgató vett részt, a katasztrófavédelem azonban 2017 januárjában és februárjában további ötvenöt ember továbbképzését tervezi. Az írásbeli és a szóbeli vizsga során a vizsgázóknak egy tesztet kell kitölteniük, amelyet egy esettanulmány elkészítése követ. A bizonyítványt a Nemzeti Közlekedési Hatóság állítja ki. A veszélyesáru-szállítási biztonsági tanácsadó bizonyítvány sikeres megszerzését követően az okmány öt évig érvényes, amelyet a lejáratát megelőző évben ismeretfelújító tanfolyammal, illetve újabb vizsgával lehet további öt évre meghosszabbítani.
 

Fotó: RSOE és Jóri András - BM OKF