Norvég partnerek fogadása a KOK-on

2014. május 13. 15:08

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alapok és a Norvég Alapok Projekt keretében norvég szakértők látogattak Magyarországra május 5-9 között. Többnapos programjuk zárásaképpen megtekintették a KOK-ot is. Május 9-én reggel 3 fős delegáció érkezett intézményünkbe.

A küldöttség tagja volt a Norvég Vízgazdálkodási és Energia Igazgatóság kutatója, a Norvég Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet Tervezési Igazgatóság tanácsadója és az Opplandi Régió Polgári Védelmi Főosztály főosztályvezetője.

Diriczi Miklós tű. ezredes oktatási igazgató helyettes úr prezentációban mutatta be számukra az oktatási központ működését, oktatási rendszerét, a tűzoltóképzést. A vendégek a Tűzoltó II. alapképzés részletei iránt érdeklődtek.

Rövid megbeszélés történt Dr. Papp Antal tű. ezredes igazgató úrral egyéb témákban is - különös tekintettel a katasztrófavédelem megújult rendszerére, és az abból fakadó új oktatási-képzési feladatokra. A konzultáció szem előtt tartotta az őrs-programot és más helyi szereplők együttműködésben betöltött szerepét, feladataikat; a norvég projekt elvárt pozitív hatását is.
A norvég partnerek megtekintették az oktatási központ épületeit, a szimulációs konténert, láthatták az órarend szerint folyó képzés szerelési gyakorlatát az udvaron.

Megjegyzés: Az (EGT) Alapok és a Norvég Alapok keretein belül megvalósuló projektek és programok tevékenységében 18 ország vesz részt – 15 közép- és dél európai kedvezményezett, és három donor ország (Izland, Liechtenstein, Norvégia). Az Alapok célja, hogy hozzájáruljanak a kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában, csökkentsék a társadalmi és gazdasági különbségeket. Az alapok támogatási összegéhez a norvég fél 97 %-ban járul hozzá.

Fő támogatási területek a környezetvédelem és éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy, nemi esélyegyenlőség, kulturális örökség. Az Alap szorosan együttműködik az EU-val.

English translation