Ismerkedés a katasztrófavédelemmel – norvég partnerek hazánkban

2014. május 06. 20:15

Négytagú norvég delegáció érkezett május ötödikén Budapestre: Bjorn Aulie és Borsányi Péter a Norvég Vízgazdálkodási és Energia Igazgatóságot, Maria Terray Brantenberg a Norvég Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet-tervezési Igazgatóságot, illetve Grethe Ostby az Oppland régió norvég polgári védelmi szervezetét képviseli.

A norvég vendégeket az első napon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon látta vendégül a katasztrófavédelem. Dr. Demény Ádám tű. ezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának igazgatója a megnyitót követően átadta a szót a rendezvény házigazdájának, dr. Tollár Tibor tű. dandártábornok, gazdasági főigazgató-helyettesnek, aki köszöntőjében kiemelte a projekt fontosságát és kijelentette, abban bízik, hogy a megvalósítást követően bebizonyosodik: az előzetes várakozásoknak megfelelően kiváló az együttműködés a norvég és a hazai partnerek között. A tábornok fontosnak értékelte, hogy megfelelő módon és hatékonysággal, a kellő gyorsasággal jussanak el a lakossághoz a katasztrófavédelem, a polgári védelem és a tűzvédelem feladatai. A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a projekt egyik lényeges eleme az őrsprogram, azok megfelelő felkészítése és alkalmazása a lakosság fokozottabb védelmének érdekében. Ez nem pusztán a védekezésre való felkészítést jelenti, hanem minden olyan feladatot, amellyel hozzájárulhatunk a helyi biztonság erősítéséhez – tette hozzá Tollár Tibor.
 
A köszöntőt követően a Norvég Királyság Budapesti Nagykövetsége képviseletében Arild Moberg Sande követtanácsos, képviseletvezető-helyettes vette át a szót, aki elöljáróban örömét fejezte ki amiatt, hogy a Norvégia és Magyarország között fennálló együttműködés a projekt kapcsán egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Ezután arról beszélt, miért is támogat Norvégia kétoldalú projekteket Magyarországon, illetve az Európai Unió számos országában annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az EU-nak. Mint az szavaiból kiderült, támogatási programjuk elsődleges célja, hogy hozzájáruljanak a gazdasági és társadalmi különbségek csökkentéséhez az Európai Unión belül, a másodlagos cél pedig a Norvégiával való kapcsolat kiépítése, erősítése. A norvég képviselet-helyettes beszámolt arról, országa a közelmúltban már számos projektben vett részt Magyarországgal közösen és nagyon fontos, hogy most egy olyan szervezettel működhetnek együtt, mint a katasztrófavédelem. A diplomata hangsúlyozta, bízik abban, hogy egymás országainak meglátogatása, a szakmai programokon való részvétel nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a projektben résztvevő szakemberek megismerkedjenek a helyi gyakorlatokkal, hanem azt is, hogy ezeket a gyakorlatokat a későbbiekben megfelelően kamatoztassák. Arild Moberg Sande végezetül köszönetet mondott azért, hogy a program létrejöhetett és bejelentette, kíváncsian figyelik majd annak alakulását és az elért eredményeket.
 
Jackovics Péter tű. alezredes, műveletirányítási főosztályvezető röviden ismertette a főigazgatóság működésének jogszabályi és törvényi alapjait, beszélt a norvég vendégek előtt a szervezet hármas szakmai tagozódásáról, a polgári védelmi, a tűzoltósági és az iparbiztonsági szakterületekről. Eladásában kiemelt fontosságúnak értékelte a megelőzést és a megfelelő felkészülést, valamint a beavatkozások számának, költségeinek csökkentését helyi, megyei és országos szinten is. Az alezredes elmondta azt is, hogy a nagyjából tízmillió lakosú Magyarországon a katasztrófavédelem valamivel több mint tizenegyezer fős állománnyal rendelkezik. Jackovics Péter szót ejtett a szervezet struktúrájáról és arról is, hogy a katasztrófavédelem munkáját számos önkéntes segíti. Ezután arról beszélt, hogy kiemelt törekvés a helyi szintű beavatkozások színvonalának, eredményességének javítása. Elhangzott, jelenleg százöt hivatásos, hatvan önkormányzati és hetvenkét létesítményi tűzoltóság működik az országban. A norvég alap egyik kitűzött célja a katasztrófavédelmi őrsök számának növelése, hogy ezek az őrsök lefedjék a mentő tűzvédelem szempontjából fehér foltokat az országban.
 
A rendezvényen részt vett és előadást tartott Szentiványi Árpád, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Árvízvédelmi Osztályának vezetője, aki amellett, hogy bemutatta szervezete tevékenységét, részletesen kitért a Magyarországot évi rendszerességgel veszélyeztető árvizekre – bemutatta az ilyen szempontból veszélyes területeket, tájékoztatást adott arról, honnan érkezhet és merre távozhat a veszélyt jelentő víztömeg, előadását számos statisztikai adattal egészítette ki.
 
A norvég vendégek az előadások után megtekintették a szentendrei mobilgátat, dr. Dietz Ferenc, a város polgármestere irányításával bemutatták nekik a gát összeszerelését.

English translation

Fotó: Schober Andor - RSOE