Norvég forrás a magyar katasztrófavédelemben

2013. december 17. 20:48

Megtartotta első, projektindító megbeszélését „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitás fejlesztése” pályázat magyar munkacsoportja. A projekt keretében a résztvevők összesen több mint egymillió eurót használhatnak fel.

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési programra a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitás fejlesztése” címmel felhívást tett közzé, amelyre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is benyújtotta pályázatát. Ezt a program operátora támogatásra érdemesnek ítélte, így december tizenhetedikén a főigazgatóságon megtartották az első egyeztető megbeszélést.
 
A projekt fő célja a kapacitások bővítése, valamint az emberi erőforrások kezelési rendszerének fejlesztése. E közös program keretében a katasztrófakezelés, valamint a kárenyhítés intézményi hátterének fejlesztése várható Magyarországon. Norvégia az elmúlt években egységessé alakította katasztrófavédelmi rendszerét, ezért az ottani tapasztalatok a projekt fontos részét képezik.
 
A projektben öt partner alkot konzorciumot: vezető partnerként a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága, a Norvég Vízgazdálkodási és Energia Igazgatóság, valamint a norvég katasztrófavédelem.
 
Az eredeti cél a katasztrófavédelmi őrsök kialakítása, szervezetfejlesztése, integrálása a meglévő intézményrendszerbe, az új állomány képzése és felkészítése. A norvég partner leginkább az iránt érdeklődött, hogyan alakulnak Magyarországon a helyi szintű kapcsolatok és milyen az együttműködés azon a szinten, emellett különös figyelmet fordított a magyar katasztrófavédelemben a nemek közötti esélyegyenlőségre.
 
A több mint egymillió eurós projekt az idén december elsején indult és 2015. december elsején zárul. 

English translation