Nemzetközi törzsvezetési gyakorlat zajlott Nyíregyházán

2016. november 10. 07:54

Az European Water Aid projekt (EUWA) keretében szervezett nemzetközi katasztrófavédelmi törzsvezetési gyakorlatot tartottak Nyíregyházán, november 7-10. között. A gyakorlaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák, a szerb katasztrófavédelmi szervezetek szakértői, továbbá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is részt vettek.

A háromnapos gyakorlat megnyitóján mondott köszöntőjében Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte: jelenleg nincs készültség a megye folyóin, és jó ideje nemzetközi segítséget sem kellett igénybe venni természeti katasztrófa miatt. Mégis fontos, hogy rendkívüli helyzetben rendelkezésre álljanak a hazai szakembereket szükség esetén hatékonyan segíteni képes erők.
 
A megye legnagyobb folyója a Tisza, kétszázötven kilométer hosszan kanyarog Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén át. Így egyértelmű volt, hogy a nemzetközi törzsvezetési gyakorlat résztvevői egy jelentősebb árvízi helyzetet szimuláltak és ennek alapján jártak el: a helyi szintű segítségnyújtás mellett az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kérhető és adható segítségnyújtás módozatait és eljárásrendjét is gyakorolták. Az ugyancsak része volt a törzsvezetési gyakorlatnak, hogy a hazánkba érkező nemzetközi csapatok miként működnek együtt a helyi erőkkel.
 
Az EUWA projektet vezető Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője kiemelte: az Európai Unió támogatása révén, a mostani törzsvezetési gyakorlat folytatásaként, 2017 áprilisában terepgyakorlatot tartanak majd. Annak során az életmentés, az árvízi védekezés, a vízkárelhárítás és a víztisztítás, valamint a lakosságtájékoztatás egyes fontos lépéseit mutatják és gyakorolják majd, mindezt tesztelik a nemzetközi együttműködés keretei között is. A jövő évi programot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelősége koordinálja. Tervezett helyszíne pedig a szabolcsveresmarti víztározó lesz. A feladatok végrehajtásába a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt szakemberei is bekapcsolódnak majd.
 
A most véget ért EUWA törzsvezetési gyakorlatot Jackovics Péter megfeleltre értékelte

Fotó: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI