Folytatódott a nemzetközi árvízvédelmi projekt

2016. július 05. 16:59

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Polgári Védelmi Főfelügyelősége szakmai felügyeletével és irányításával EUrban Water Aid (EUWA) néven 644 ezer euró összköltségvetésű, tizennyolc hónapos katasztrófavédelmi projekt vette kezdetét ez év január 1-én, az az árvíz okozta katasztrófákra történő minél gyorsabb reagálást célozza. A projekt második munkaműhelyét június végén tartották meg Budapesten.

A rendezvénynek a katasztrófavédelem projektpartnere, a Fővárosi Vízművek Zrt. adott otthont, amelynek megnyitása után az EU Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Védelmi Főigazgatósága (DG ECHO) képviseletében Per-Øyvind Semb üdvözölte a munkaműhely kitűzött céljait. A szót Jackovics Péter tű. ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető, a projekt menedzsere vette át tőle, köszöntve az Európai Unió, Szerbia, Horvátország és Szlovákia szakértőit, majd a kétnapos szakmai programot ismertette. Az ezredes összegezte a projekt alapvető célkitűzéseit, a várt és az eddig elért eredményeket. Szólt az előző munkaműhely eredményeiről is, amelynek során a nemzetközi szakértők jellegzetes problémákat azonosítottak, és megállapodtak a koordináció, a kommunikáció, a kárterületi irányítás és az egységes alapelvek fontossági sorrendjéről.

Az EUWA projekt egyik fő célja egy városi víztisztítási és árvízi mentési komplex terepgyakorlat végrehajtása az európai polgári védelmi mechanizmus keretében a Tisza-folyón a résztvevő nemzetközi katasztrófavédelmi szervek, vízművek és a Magyar Vöröskereszt közreműködésével. A gyakorlat során bevetik majd a városi víztisztító (WP), a nagykapacitású szivattyúzás (HCP), és a nehéz városi kutató-mentő (USAR) modulokat, vagyis a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezeteket, egyúttal a befogadó nemzeti támogatás működését is tesztelik.

A projekt másik kiemelt célja egy kárterületen is jól használható kézikönyv kidolgozása az uniós szintű beavatkozásokhoz a városi víztisztítás, sürgősségi vízellátás témakörében. Az abban leírtakat a tiszai, valamint két törzsvezetési gyakorlaton tesztelik majd a hazai és külföldi mentőcsapatok és szakértők. Az EUWA gyakorlatainak céljait, módszereit és a résztvevő szerb, horvát, valamint szlovák erők tervezett kapacitásait Keresztesy Árpád projektkoordinátor ismertette.

A fentiek mellett a projekt része az értékelő tevékenység is, amelynek érdekében új ellenőrzési módszertan készül a munkaműhelyek folyamán. Felhasználásával a gyakorlatok résztvevőinek tevékenységét és a munkaműhelyeken megfogalmazott célok teljesülését lehet vizsgálni. Erről Vida Sándorné Balogh Katalin tű. százados, projektvezető értékelője szólt bővebben.

Míg az első munkaműhely során a felek az együttműködés veszélyhelyzetek idején használatos alapvető módjairól tárgyaltak, addig most plenáris ülés keretében az USAR és WP moduljuk kapacitását ismertették, illetve megtárgyalták az általános – humán, logisztikai és technikai – feltételeket. Nagy hangsúlyt fektettek továbbá a katasztrófa sújtotta területek víz- és egészségügyi, higiénés feladatainak tárgyalására.

Ennek keretében Martonosi Péter, a Fővárosi Vízművek Zrt. szakértője a hazai és a nemzetközi víztisztítás műveleti tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Kitért a vízellátás technikai problémáira és kihívásaira, illetve a befogadó nemzeti támogatás fontosságára.

A szlovák delegáció vezetője, az Integrált Mentési és Polgári Védelmi Főigazgatóságtól érkezett Marian Dritomsky ezredes, tűzoltási főosztályvezető bejelentette, hogy a projekt fontossága miatt háromféle mentési kapacitással vesznek majd részt jövőre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei árvízvédelmi és vízimentési gyakorlaton. A pozsonyi Pavol Inhát tűzoltóparancsnok a nagyteljesítményű szivattyúmodult, a Nyitrai Tűzoltó-parancsnokság szakértője, Katarina Domianová a mobil víztisztító egységet és a mobil víztisztító konténert, Pavol Dubaj pedig a vízi mentési képességet mutatta be. Mint kiderült, északi szomszédunk az új víztisztító képességet első alkalommal vetné be külföldön a tervezett gyakorlaton.

Szerbia képviseletében Aleksandra Krsmanovic, az Állami Vízművek képességét mutatta be. Emlékeztetett arra, hogy az EUWA harmadik munkaműhelyi megbeszélésére Belgrádba várják a projekt nemzetközi szakértőit, amelynek fő kérdése a befogadó nemzeti támogatás lesz. Krešimir Erik a Horvát Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében ismertette a gyakorlatra küldendő mentési kapacitásukat, ők „árvízi mentési hajókkal” modullal vesz majd részt a gyakorlaton.

A plenáris ülést követően a munka a korábbiaknak megfelelően ismét három munkacsoportban: a vezetés-irányítási és ellenőrzési, a műveleti és a logisztikai területen folyt. Gyenge László tű. alezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei polgári védelmi főfelügyelő, a vezetés-irányítási szekció vezetője ismertette a megbeszélés eredményét. Pavol Dubaj, a műveleti szekció vezetője úgy vélte, hogy a magyar-szerb-szlovák víztisztító egységeknek együtt kell dolgoznia, mivel csak a magyar modul rendelkezik vízminőség vizsgáló laboratóriummal.

A munkaműhely második napján a Fővárosi Vízművek Zrt. egy valós katasztrófahelyzetet szimuláló gyakorlaton a teljes víztisztító és csomagoló modul működésével megismertette a szakértőket. A modul működéséről Görög Viktor biztonsági igazgató, a modul vezetője beszélt, aki hazai és nemzetközi víztisztítási tapasztalatokat is megosztott a résztvevőkkel. 

 

Fotó: Fővárosi Vízművek Zrt Váradi László