Pályaorientációs nap

2023. november 08. 08:59

Az idén már második alkalommal rendezték meg a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő kiskorúak életpályájának támogatása érdekében, a rendvédelmi pályaválasztásban potenciálisan érintett gyermekek részére a Rendvédelmi Pályaorientációs Napot. A november 7-én megtartott eseménynek a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendészeti Szabadidő- és Sportcentruma adott otthont, azt a BM Személyügyi Helyettes Államtitkárság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen, a katasztrófavédelem és a büntetetés végrehajtási szervezet részvételével szervezte meg.

A pályaorientációs napon több száz, középiskola előtt álló fiatal ismerkedhetett meg a rendvédelem feladataival. A rendezvény célja az volt, hogy új távlatokat nyisson azoknak a nyolcadik osztályos gyerekeknek, akik a gyermekvédelem berkein belül nőnek fel, és ezért kiemelten fontos orientálni és támogatni őket abban, hogy megtalálják a saját útjukat.

Az ismerkedést akadályverseny-szerűen kialakított vetélkedő színesítette, amelynek során a diákok csapatokat alkotva pontokat szerezhettek, amennyiben helyesen válaszoltak a megismert szakmát érintő kérdésekre. Tizennyolc csapat tizenkilenc állomást járt végig, az egyes feladatok során elméleti ismereteket szerezhettek, tesztelhették ügyességüket és fizikai alkalmasságukat, valamint játékos vetélkedőkbe is bekapcsolódhattak. A diákok megismerkedhettek a tűzoltótechnikai szakfelszerelésekkel, bekapcsolódhattak az Országos Tűzmegelőzési Bizottság interaktív programjaiba, és megtudhatták, mi is pontosan a kéményseprők feladata. A rendezvényen a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ mellett a Fővárosi és a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is képviseltette magát.  

A legfőbb törekvés az volt, hogy a gyerekek minden információt megkapjanak rendvédelmi szakmákról, és megismerjék azt a képzési utat, amelyet bejárhatnak, ha úgy döntenek, hogy nemcsak középszintű, hanem később a felsőfokú tanulmányaikat is a rendvédelem berkein belül folytatják.