Záróvizsgáznak a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötők

2023. január 16. 14:53

Január tizenhatodikán megkezdődött a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötő felsőfokú szakirányú továbbképzés hallgatóinak záróvizsgája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében. A kétnapos záróvizsgán hetvenhárman adnak számot megszerzett tudásukról.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság együttműködésével és szakmai támogatásával 2022-ben indult el a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötők felsőfokú szakirányú továbbképzése. 2023. január 16-17-én a továbbképzésen részt vett hallgatók két bizottság előtt záróvizsgáznak.

A záróvizsga első napját dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese, a záróvizsga-bizottság elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy a képzés folyamán olyan korszerű jogi és szakmai ismeretekkel rendelkező szakemberek végeztek, akik komplex módon képesek a kijelölt kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos, üzemeltetőt érintő biztonsági összekötői szakmai feladatok ellátására. A tábornok kiemelte: a mai és holnapi napon a hallgatók számot adnak azokról az ismereteikről, amelyek alkalmassá teszik őket a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos biztonsági összekötő munkakör betöltésére.

Dr. Ambrusz József tű. ezredes, mb. intézetvezető röviden ismertette a záróvizsga lebonyolításának rendelkezéseit, amely során kiemelte, hogy a záróvizsga két részből áll: először az adott vizsganapra bejelentkezett hallgatók megvédik a szakdolgozatukat, bemutatják az előzetesen elkészített előadásukat, majd válaszolnak a bizottság tagjai által feltett kérdésekre. Ezt a komplex szóbeli vizsga követi, amelynek során a hallgatók a meghatározott záróvizsga-tantárgyak témaköreiből adnak számot a felkészültségükről.