Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság

2022. szeptember 29. 13:02

Szeptember 29-én online videokonferencia keretében tartotta meg éves rendes ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A 2014 decemberében megalakult testület jogszabályban meghatározott feladata, hogy olyan tűzvédelmi műszaki irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítik a tervezőket, kivitelezőket, üzemeltetőket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében. A bizottságban mindazon szakterületek és szakmai szervezetek képviseltetik magukat, amelyek érintettek a megoldások (irányelvek) kidolgozásában

Az ülésen jelen volt Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság elnöke, valamint Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a BM OKF tűzvédelmi főosztályának helyettes vezetője. A BM OKF tűzmegelőzési főosztályát Péter András tűzoltó ezredes, főosztályvezető és Wagner Károly tűzoltó alezredes képviselte.

 A találkozót az országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, hangsúlyozva a bizottságban folyó munka fontosságát, majd ismertette a napirendi pontokat. Ezt követően az üléshez csatlakozó tagok egybehangzóan elfogadták a 2022-es feladatok végrehajtásáról szóló beszámolót. Az idén az OTSZ módosításával kapcsolatosan az összes tűzvédelmi műszaki irányelv felülvizsgálaton, szükséges mértékű módosításon, bővítésen esett át. A tizennégy irányelv módosítása április 21-én jelent meg és a megoldásokat június 13-tól lehet alkalmazni. 

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság 2023 első félévére három témát helyezett a középpontba: a grémium a Li-ion akkumulátor gyártásával, tárolásával, valamint elektromos gépjárművek töltésével és tárolásával kapcsolatos tűzvédelmi létesítési megoldások; a kórházak kialakításával kapcsolatos tűzvédelmi létesítési megoldások; illetve az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területén előforduló porok robbanás elleni védelmével kapcsolatos megoldások kidolgozását szavazta meg. A munkaműhelyeknek 2023. július 1-ig kell a témákat kidolgozniuk. A jövő év második félévében pedig a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosításával kapcsolatos beválásvizsgálat várható.

A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság által előkészített, az országos katasztrófavédelmi főigazgató által kiadott irányelvek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhetőek.